Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Richtlijnen voor eerstehulpverleners bij niet-reanimerenpenning

Richtlijnen voor eerstehulpverleners bij niet-reanimerenpenning

11 augustus 2014

Op 11 augustus verscheen in het nieuws dat ruim 20.000 mensen gebruik maken van een niet-reanimerenpenning. Wat voor gevolgen heeft dit voor de eerstehulpverleners?

In Het Oranje Kruis boekje staan de Eerste Hulp richtlijnen waarop de kandidaten voor het onafhankelijk EHBO examen van Het Oranje Kruis op worden geëxamineerd. Hierin is ook een verklaring meegenomen over de niet-reanimerenverklaring/penning. Deze is als volgt:
 
Verklaring niet-reanimeren
De niet-reanimerenverklaring/penning is een rechtsgeldige wilsbeschikking. Wanneer zo’n verklaring/penning aanwezig is, hoeft u de reanimatie niet te starten. U mag echter niet op zoek gaan naar een penning, omdat dit tijdverlies betekent. U doet daarmee de mensen tekort die wel gereanimeerd willen worden.

Mocht u bij het ontbloten van de borst een penning aantreffen, dan kunt u stoppen met reanimeren. U mag ook doorgaan totdat de professionele hulpverleners aanwezig zijn.


Het Oranje Kruis volgt op het gebied van de reanimatie, de reanimatierichtlijnen die door de Nederlandse Reanimatieraad zijn opgesteld. Hier vindt u deze richtlijnen.

Ervaringen van eerstehulpverleners bij reanimatie
Zeer recent is de uitgave Help, ik heb gereanimeerd! verschenen. Deze uitgave bevat verhalen en tips van 16 eerstehulpverleners die een reanimatie hebben uitgevoerd, maar ook een theoretische beschouwing over het verwerken van schokkende ervaringen. Wat doet een reanimatie met hen en hoe kunnen zij hun ervaringen verwerken? Het boek is hier te bestellen.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.