Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Scootmobielrijder te vaak gevaar op de weg

Scootmobielrijder te vaak gevaar op de weg

15 juli 2015

De scootmobiel is een vertrouwde verschijning geworden op straat. Het voertuig zorgt ervoor dat veel senioren zich makkelijker kunnen verplaatsen.

Maar rijden met een scootmobiel in het soms drukke verkeer is zo makkelijk nog niet. Bestuurders stuiten op andere obstakels en situaties dan bij bijvoorbeeld lopen of fietsen. Vaak zijn scootmobielbestuurders daar onvoldoende op voorbereid. 

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat het aantal ongevallen waarbij mensen zijn betrokken die een scootmobiel rijden de afgelopen jaren flink is gestegen. In 2007 waren er landelijk nog 11 dodelijke slachtoffers. In 2013 was dat aantal opgelopen tot 32. Jaarlijks zijn er in Nederland 12.000 ongevallen waarbij bestuurders van een scootmobiel in het ziekenhuis belanden.

Veilig Verkeer Nederland geeft scootmobieltraining. Deze bestaat uit een aantal onderdelen, zoals een theorieles (bijvoorbeeld over de plaats op de weg van de scootmobiel), een vaardigheidsparcours, een ogentest en een praktijkrit. Per regio kan de inhoud van de scootmobielcursus verschillen.

Voor de lijst met locaties waar de training wordt gehouden kunt u nalezen op de website van Veilig Verkeer Nederland.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.