Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Spaakverwondingen in top 5 meest voorkomende ongevallen

Spaakverwondingen in top 5 meest voorkomende ongevallen

14 mei 2014

In Nederland staat de zogenoemde spaakverwonding in de top 5 meest voorkomende ongevallen bij kinderen in de leeftijd van 3-5 jaar.

Bij een spaakverwonding raakt het voetje tussen de spaken van een (brom)fiets. Er wordt geschat dat jaarlijks tussen de 2800 en 4600 kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar met dit letsel te maken krijgen. Circa één op de drie kinderen hiervan heeft een botbreuk opgelopen, de helft een forse wond of zwelling.

Zowel de ANWB als het Juliana Kinderziekenhuis te Den Haag hechten grote waarde aan een veilige leefomgeving. Daarom vragen beide organisaties aandacht voor fietsveiligheid en het voorkomen van verwondingen als gevolg van kindervoetjes tussen fietsspaken. Het doel is dat deze nare verwonding voorgoed tot het verleden gaat behoren. Vandaar de oproep aan ouders en verzorgers om zorg te dragen voor een goede voetbescherming van kinderen op de fiets.

Lees verder op de website van de ANWB.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.