Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Stille sluipmoordenaar: koolmonoxide

Stille sluipmoordenaar: koolmonoxide

1 februari 2016

Bijna iedereen kent wel de berichten over het gevaar van koolmonoxide. Minder bekend is dat bijna de helft van de ongevallen gebeurt met een moderne CV-installatie.

Een vergiftiging door koolmonoxide (CO) kan iedereen overkomen. Blootstelling aan een té hoge concentratie CO kan tot koolmonoxidevergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje: je krijgt hoofdpijn, wordt misselijk, moet overgeven en bent moe. Ook verwardheid en een te snelle hartslag kunnen optreden. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Vandaag start de landelijke campagne tegen koolmonoxidevergiftiging van Brandweer Nederland, die wordt ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Verdere informatie over het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging kunt u nalezen op de website.

Bron: Brandweer Nederland 

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.