Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Tips voor het rijden bij gladheid

Tips voor het rijden bij gladheid

20 januari 2017

In verband met de winterse dagen is het nuttig voorbereid te zijn als u met de auto op weg gaat. De ANWB geeft u 5 tips voor het rijden bij gladheid:

1. Houd afstand: het is belangrijk om bij gladheid meer afstand te houden dan normaal. Als je voorganger plotseling remt, heb je de ruimte en tijd omdat op te vangen.

2. Kijk ver voor je uit: blijf zo ver mogelijk voor je uit kijken, dan stuur je meestal vanzelf de goede lijn. 

3. Trek rustig op: optrekken vanuit stilstand leidt soms tot enge glijpartijen. Of er wordt teveel gas gegeven waardoor de slippende banden zich dieper in de sneeuw ingraven. Wegrijden in z’n twee kan wel helpen. Maar het belangrijkste is weinig gas geven en de koppeling heel rustig laten opkomen.

4. Remmen: moet je een noodstop maken, dan wil je dat het antiblokkeersysteem optimaal functioneert. Ga dus niet steeds ‘pompend’ remmen. Het antiblokkeersysteem werkt alleen als je de remdruk hoog houdt. Belangrijk is dat zowel je rem als je koppeling – bij voorkeur tegelijkertijd – hard in te trappen.
Soms kun je juist beter helemaal niet remmen. In bochten bijvoorbeeld. Je kunt dan beter je gas loslaten om vaart te minderen. Geef pas weer gas als je de bocht uit bent.

5. Wees ook met winterbanden alert: winterbanden mogen dan een kortere remweg hebben dan zomerbanden, als je hard rijdt wordt dat effect volledig opgeheven.

Kijk ook op de website van de ANWB.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.