Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Toezicht houden essentieel om verdrinking te voorkomen

Toezicht houden essentieel om verdrinking te voorkomen

16 juni 2014

In 2012 verdronken 8 kinderen onder de 5 jaar. Bij nog eens 54 liep het net goed af, zij werden na een bijna-verdrinking opgenomen in het ziekenhuis.

Verdrinking kent de meeste dodelijke slachtoffers van alle ongevallen bij kinderen van 0-4 jaar. Vanaf midden jaren ’90 liep het aantal verdrinkingen fors terug, maar sinds 2009 lijkt er een kentering te zijn. 

Bij het voorkomen van verdrinking is toezicht houden essentieel. “Ouders verwachten dat hun kind alarm slaat als hij of zij in het water valt of als er iets misgaat, maar dat is niet zo: een verdrinking gebeurt snel en stil. Binnen een tel verdwijnt een kind onder water. Daarom is het belangrijk dat ouders extra alert zijn in de buurt van water, focussen op hun kind en zich niet laten afleiden. Dus hou je smartphone in je tas en je boek ook” aldus Ilja van Alten van VeiligheidNL.

Tips van VeiligheidNL 

Zorg dat je je kind altijd kan zien 

Blijf bij kleine kinderen (<3 jaar) zo dichtbij dat je ze kan aanraken 

Maak duidelijke afspraken over wie toezicht houdt 

Zorg dat je kind zwembandjes om heeft (als het nog niet kan
        zwemmen) en op de boot een reddingsvest 

Doe je kind op zwemles en ga voor minimaal diploma A en B

Lees verder op de website van VeiligheidNL.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.