Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Tropische temperaturen

Tropische temperaturen

3 juni 2014

Tijdens het Pinksterweekend is er sprake van zomerse en lokaal zelfs tropische temperaturen. Zaterdag wordt het in Nederland vrijwel overal warmer dan 25 graden. In het zuidoosten kan het plaatselijk zelfs 30 tot 31 graden worden. Maar wanneer het erg warm wordt, zijn er veel mensen die last krijgen van de hitte. Hoewel het voor veel mensen genieten is, kan een beetje waakzaamheid geen kwaad.

Preventie
Het is belangrijk u goed voor te bereiden op de warmte. Dit is wat u kunt doen:
-    Drink voldoende
-    Vermijd inspanning
-    Blijf uit de hitte
-    Zorg voor koelte

Oververhitting
Bij oververhitting kan er sprake zijn van pijn in de spieren van armen en benen (hittekramp). Andere symptomen zijn hevig transpireren, hoofdpijn en misselijkheid in combinatie met een roodgestuwde huid (hittestuwing) of een bleke huid (hitte-uitputting). Bij een hitteberoerte is de lichaamstemperatuur boven de 40,5 graden. Het slachtoffer heeft bewustzijnsveranderingen, gedraagt zich anders dan normaal.

Wat te doen bij oververhitting
•    Breng het slachtoffer van oververhitting in een koele omgeving. Geef hem (bij voorkeur een sportdrank) te drinken. Bij sufheid / stoornis in het bewustzijn niet laten drinken.
•    Koel een pijnlijke spier. Geef zo mogelijk voorzichtig tegenrek bij spierkramp.
•    Bel 1-1-2 bij een stoornis in het bewustzijn.

Direct starten met geleidelijk koelen bij oververhitting in tegenstelling tot hitteberoerte.
 
Koelen mag bij hitteberoerte niet worden uitgesteld. Koel het slachtoffer onmiddellijk actief af: met behulp van een ventilator, door hem/haar met koud water af te sponsen of te besproeien, in water onder te dompelen, in een nat laken te wikkelen, door in ijswater gedrenkte handdoeken te gebruiken of door het plaatsen van ijszakken.

Wij wensen u in ieder geval alvast een zomers & veilig pinksterweekend toe!

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.