Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Twee cursisten vertellen

Twee cursisten vertellen

20 februari 2015

‘Ik vier dat ik een kwart eeuw mijn EHBO-diploma heb. Via mijn werkgever worden er een aantal EHBO sessies per jaar geregeld in combinatie met Bedrijfshulpverlening (BHV). Denk bijvoorbeeld aan ontruimingen met EHBO-situaties. Hoe vervoer je iemand met een gebroken been terwijl je moet ontruimen?’, vertelt de heer Walter van Bronkhorst.

Beginnersfout
Hij is er ook in het dagelijks leven op voorbereid en zal nooit doorrijden als hij ziet dat hij eerste hulp kan verlenen. ‘In de begin jaren was ik gefocust op de eerste drie van de vijf belangrijke punten: 1 let op gevaar, 2. ga na wat er is gebeurd, 3. stel het slachtoffer gerust en zorgen voor beschutting. Tja, en dan? Hoe nu verder? In de latere jaren merk ik dat die kennis, mede door goede herhalingen, een deel van mijzelf is geworden’.

‘Bij de herhalingslessen maakte ik in het begin de fout om het “theoretisch goed” te willen doen; vooral geen fouten maken tegenover de docent. Ik kende het boekje van voor naar achter en van achter naar voor. Uiteindelijk leerde ik meer als ik tijdens de herhalingslessen gewoon handelde en niet teveel bezig was met het theoriegedeelte. Van je fouten leer je meer dan dat het goed gaat’, zegt Van Bronkhorst.

Eerst kijken en vragen dan handelen
‘Iemand vroeg mij eens of ik het niet saai vond al die herhalingslessen? Ik vind van niet, maar mocht dat wel zo zijn dan moet je je afvragen of je wel een EHBO’er wilt zijn? Het is ook nuttig om jezelf te controleren; klopt het nog wat er in je hoofd zit aan kennis? En in de loop der jaren zijn handelingen veranderd en verbeterd. Die moet je zeker in je opnemen. Het slachtoffer is gebaat bij een goede eerste hulp handeling’, vertelt Van Bronkhorst.

‘Persoonlijk heb ik ook veel geleerd van LOTUS-slachtoffers (Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers). We hadden ooit een oudere LOTUS-slachtoffer, die er niet voor terugdeinsde om midden in de les binnen te komen en vervolgens kreunend in elkaar te zakken. En wat doe je dan? Dáár leer je van! Bij de evaluatie bleek dat hij dag en nacht had doorgewerkt en niet meer kón van vermoeidheid. Wanneer je in de praktijk iets tegenkomt, leer je eerst echt goed te kijken en door te vragen wat er nu precies is gebeurd. Op basis daarvan kan je kan handelen’, geeft Van Bronkhorst tot slot aan.

Automatisme
Mevrouw Karen Rodenburg is het met Van Bronkhorst eens. Ook zij volgt via haar werkgever jaarlijks de EHBO- en BHV lessen. ‘Tijdens deze lessen merk je dat het “niet echt” is en wil je het vooral goed doen. Alles wat je uit het boekje hebt geleerd, probeer je dan in je hoofd langs te gaan en op die manier te handelen. Dan ga je nadenken en eerder fouten maken. Door veel te oefenen, wordt het een soort automatisme en kan je sneller handelen’, zegt Rodenburg.

‘Zo heb ik veel gehad aan het onderwerp ‘de ambulance opwachten’. Ik kon daardoor mijn man naar buiten sturen toen onze zoon een stuip had. Anders had ik daar op dat moment niet zo snel aan gedacht’.

Verschillende manieren
‘Wat ik ook heel nuttig vind, is dat de herhalingsstof op verschillende manieren wordt aangeboden. Bijvoorbeeld door een videofilmpje, of met een LOTUS-slachtoffer, afgewisseld door theorie. En je leert van elkaars ervaringen. Ik was laatst op het voetbalveld waar een meisje hyperventilatie had en in paniek was. Haar vriendin probeerde haar te helpen maar drong niet tot haar door. Door rustig, maar resoluut op haar in te praten en voor te doen hoe ze moest ademen, kwam ze weer bij. Dat is nou het nut van de herhalingslessen’, legt Rodenburg uit.

Tekst door: Esther van der Steen

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.