Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Uitvinder Heimlich-greep overleden

Uitvinder Heimlich-greep overleden

19 december 2016

Henry Heimlich, bekend van de Heimlichgreep, is overleden. Hij kreeg afgelopen maandag een hartaanval en is aan de gevolgen daarvan overleden, heeft zijn familie bekendgemaakt.

Deze greep wordt toegepast bij een slachtoffer dat zich heeft verslikt en waarbij rugslagen de verslikking niet heeft verholpen. De Amerikaan (96) bedacht de Heimlichgreep in de jaren ‘70 om mensen te redden van verstikking. Hij was toen directeur van een ziekenhuis in Cincinnati. Bij de greep gaat de hulpverlener achter de patiënt staan of zitten, omarmt het slachtoffer tussen borstbeen en navel en geeft buikstoten met een opwaartse beweging. Alleen al in de VS zouden er sinds 1974 honderdduizend mensen gered zijn.  De Heimlichgreep of Heimlichmanoeuvre, tegenwoordig buikstoten genoemd, is ook opgenomen in de eindtermen voor het Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis. 

Lees het hele bericht op de website van de NOS.

Vanmiddag om ongeveer 12.45 uur in het programma Gijs Staverman 2.0 op Radio2 wordt dr. Ruud Koster, cardioloog, geïnterviewd over de Heimlichmanoeuvre. 

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.