Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Veilige feestdagen

Veilige feestdagen

12 december 2014

De feestdagen komen er weer aan. Kerstversieringen kunnen natuurlijk bijdragen aan de feestvreugde maar het is belangrijk dat men rekening houdt met de brandveiligheid. Slingers en andere versieringen kunnen ervoor zorgen dat een brand snel om zich heen grijpt.

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat het aantal woningbranden in de maanden december en januari, landelijk gezien 30 procent hoger is dan de rest van het jaar.

Goede versiering is niet gemakkelijk ontvlambaar. Dit staat ook vermeld op de verpakking. Let op: niet alle versieringen die in de handel zijn, hebben echter de juiste brandvertragende kwaliteit. Vraag de winkelier daar dus nadrukkelijk naar en kijk op de verpakking.

Versiering moet minimaal 50 centimeter verwijderd zijn van spotjes en andere apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen. Dus ook van de televisie.

Daarnaast is het van groot belang dat bij het gebruik van verlengsnoeren voor bijvoorbeeld kerstverlichting, het verlengsnoer helemaal is uitgerold.
Bij het verlaten van de woning, of wanneer men gaat slapen, schakel dan de feestverlichting uit.

Daarnaast vormen kaarsen een groot brandrisico. Het is daarom belangrijk om kaarsen alleen in een stevige, onbrandbare houder te plaatsen. Zorg er ook voor dat ze niet te dicht bij brandbare materialen, zoals gordijnen, staan. Laat kinderen en huisdieren nooit, zelfs niet eventjes, alleen bij brandende kaarsen.

Voor verdere informatie zie de website van de Brandweer.

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.