Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Veiligheid gaat boven alles

Veiligheid gaat boven alles

25 juni 2013

Er zijn veel beroepen waar gevaar in schuilt. Politieagenten, zorgverleners, bouwmedewerkers, wegwerkers, glazenwassers, noem maar op, allemaal beroepen waarbij van alles kan gebeuren. Het belangrijkste blijft dat je er altijd bewust van bent dat het gevaar op de loer ligt.

Op een dag stond er een man aan de balie die zich wilde inschrijven. Hij zag erg bleek en had een theedoek om zijn rechterhand gewikkeld. Ik nam de man direct mee naar een kamer, liet hem op de brancard liggen en vroeg hem wat er was gebeurd.
Hij vertelde dat hij al 15 jaar in een houtzagerij werkte en zo ook deze ochtend. Hij was bezig een plank te zagen in een zaagmachine.
Echt routinewerk dat altijd goed ging, totdat hij vandaag even minder goed oplette. Hij hoorde vier maal tikken toen hij keek zag hij dat al zijn vingers - behalve zijn duim - helemaal waren afgezaagd. Ik vroeg hem of hij zijn vingers had meegenomen.
Maar deze waren helaas in de vergruis-machine terecht gekomen.
Hij liet mij zijn hand zien en deze zag er niet fraai uit. Ik voelde mijn maag wel eventjes omdraaien.
Gek genoeg bloedde het niet heel hevig meer. De man was er vreemd genoeg erg rustig onder en was zich bewust van zijn fout.
Na jarenlang omgaan met gevaarlijke machines, zag hij door de gewoonte het gevaar minder in.
 
Een bouwmedewerker die even zijn veiligheidsbril is vergeten en geen zin heeft om deze helemaal uit de auto te halen denkt: 'nog eventjes dit stukje muur weg hakken met de pneumatische boor'. Vervolgens vliegt er precies een scherp stukje steen in zijn oog, waarna hij aan dit oog letsel heeft en mogelijk blind wordt.
Het is een voorbeeld van het gevaar onderschatten naarmate het een gewoonte wordt.
Meestal gaat het voorheen goed en is er met henzelf nog nooit wat gebeurd, tot op dat specifieke moment.
In Nederland gebeurt er elke 32 seconden een bedrijfsongeval, gelukkig zijn de meesten hiervan kleinschalig van aard.
 
Kennis en communicatie

Als je het hebt over veiligheidsmaterialen zijn dit onder andere: helmen, veiligheidsbrillen, gehoorbescherming, mondkapjes, gordels, gehoorbescherming, kleding.
Toch speelt adequate kennis en goede communicatie hierin ook een belangrijke rol. Een ongeluk zit in een klein hoekje en in dit kleine hoekje zijn soms onbewust heel wat fouten gemaakt.
Neem een (bouw)medewerker die achter een vrachtwagen staat en ervan uit gaat dat hij wel wordt gezien door de chauffeur, maar dit niet het geval is. 
Door heel veel fouten en ongelukken zijn er inmiddels veiligheidsprotocollen bedacht, hierdoor is het aantal slachtoffers beduidend minder geworden door de jaren heen. 
Het zijn dan ook de chronische verkeerde bewegingen en houdingen die op den duur klachten geven. Het is belangrijk om de Arbo inspectie eens in de zoveel tijd langs te laten komen op het werk.
Blijf ook zelf alert hierop, het gaat om je eigen lichaam.

Oefenen

Het is aan te raden om eens in de zoveel tijd een ontruimingsoefening te houden in de organisatie waarin je werkzaam bent. Deze zijn heel leerzaam. Communicatie is een punt waarop veel onduidelijkheid kan ontstaan en moet dus getraind worden. Als je de kennis hebt hoe een ontruiming moet verlopen, zal dit minder chaotisch en dus sneller verlopen. Als iets onbekend is, val je meestal terug op je eigen ervaring. Als je meerdere malen een rampenoefening hebt gedaan, val je terug op de vorige keer waarbij het goed ging. Je bent je hierbij ook bewust van de punten die minder goed gingen, waardoor je er meer alert op bent. Het is een niet alledaagse bezigheid en als dit goed verloopt kan dit vele levens redden!

Onverwachte situaties

Soms ontstaat een bedrijfsongeval zonder dat je er bewust van bent. Zo was er laatst een man die thuis onwel was geworden. Zijn vrouw had 1-1-2 gebeld en de ambulance werd met spoed gestuurd. De ambulancemedewerkers kwamen als eerste ter plaatse en begonnen met de hulpverlening. Al snel werd er duidelijk dat de man een zelfmoordpoging had gedaan en 'iets' had opgedronken. Wat er in het glas zat was nog onduidelijk. De man ademde nog en had een hartslag, maar was buiten bewustzijn. Na tien minuten de man te hebben gestabiliseerd, kwam zijn vrouw binnen met een fles in haar hand. Ze huilde hierbij en sprak haar ongeloof uit dat de man mogelijk deze stof had opgedronken. De ambulancemedewerkers bekeken de fles en het werd duidelijk dat dit landbouwgif was. Zeer schadelijk en veelal met dodelijke afloop. Gevaarlijk is dat de patiënt de schadelijke stof ook uitademt. Vervolgens ademen de omstanders, zo ook het ambulancepersoneel deze stof weer in. Hierdoor kan je als hulpverlener zelf behoorlijke lichamelijke schade oplopen, een mogelijk bedrijfsongeval dus. Nadat de patiënt met spoed naar het ziekenhuis is vervoerd, zijn de ambulancemedewerkers onderzocht in het ziekenhuis en hebben gelukkig geen schade geleden. De man heeft het overleefd.

Let dus op: veiligheid gaat boven alles! Ook de veiligheid van de eerstehulpverlener.

Tekst Maarten Muijs, ambulanceverpleegkundige 

 

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.