Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Wat hebben Krav Maga, zelfbeeld en EHBO met elkaar te maken?

Wat hebben Krav Maga, zelfbeeld en EHBO met elkaar te maken?

11 juni 2014

Sport is voor velen een uitlaatklep om de stress van de dag van je af te gooien. Wanneer je fysiek fitter en sterker wordt, zorgt dit er ook voor dat je in het dagelijks leven meer energie hebt en meer buffer om met tegenslagen om te gaan. Door het beoefenen van Krav Maga groeit zelfvertrouwen en vertaalt dit zich in een andere houding en body language. Als je een bepaalde houding hebt, zullen mensen je zo ook behandelen. ‘If you look like food, you will be eaten’.

Maar wat is Krav Maga eigenlijk? “Het is een zelfverdedigingssport afkomstig uit Israël. Hoewel het lijkt op een vechtsport is het dat niet. Het gaat over zelfverdediging in de breedste zin van het woord en tactiek”, vertelt Bo van Velzen, director International Krav Maga Federation Nederland (IKMF).

Mensen van allerlei achtergronden beoefenen Krav Maga beoefenen. Ook wordt het in Nederland veel gedaan door politieagenten, beveiligers, zorgpersoneel en brandweerlieden. “Deze beroepsgroepen hebben veel te maken met agressie tijdens de uitvoering van hun werk. Krav Maga biedt oplossingen door toepasbare trainingen die goed aansluiten op hun praktijksituaties”, legt Van Velzen uit.

Van Velzen: “Het volhouden van bepaalde drills in Krav Maga geeft de mensen een bijna euforisch gevoel na afloop. Ze hadden van zichzelf niet gedacht dat ze het konden doen. We zien dat veel mensen de mentaliteit hebben om op te geven en bij Krav Maga leren we de mensen dat hun grenzen veel verder liggen dan ze voor mogelijk hielden. Dat reflecteert weer naar de maatschappij, omdat een beter zelfbeeld ook van pas komt in je privéleven en je werk.”

“Een beter zelfbeeld komt ook van pas in je privéleven en je werk”

Ongevallen

Tijdens de trainingen kunnen er weleens blessures worden opgelopen vanwege het harde karakter van het systeem. “We komen van alles tegen bij Krav Maga; van een bloedneus tot knock-outs en verrekkingen tot botbreuken. Na eventuele eerstehulpverlening, verwijzen we altijd door naar de huisarts bij blessures. We kunnen vaak als leek toch niet zien wat er werkelijk onderhuids gebeurd is. Wel is het fijn wanneer je als instructeur enige kennis hebt van handelen. Sommigen van ons beschikken dan ook over een EHBO of BHV-diploma”, vertelt Van Velzen.

Hoewel er ongelukken gebeuren, vindt Van Velzen dit in de praktijk toch meevallen. “Door een duidelijke uitleg en een goede voorbereiding van de les kun je veel leed voorkomen.”

“Door een duidelijke uitleg en goede voorbereiding kun je veel leed voorkomen.”

Instructeurs Krav Maga
Wanneer iemand instructeur wil worden, wordt deze door Israëlische instructeurs opgeleid in een intensieve basisopleiding (inclusief reanimatie) van ruim 180 uur, waarna er nog vele trainingen en specialisaties volgen.
EHBO is voor IKMF een belangrijk onderdeel, zo legt Van Velzen uit. “Wij willen graag dat bij IKMF de instructeurs minimaal een opleiding Eerste Hulp bij sportongevallen (EHBSO) hebben gevolgd. In deze opleiding worden de meest voorkomende letsels behandeld die ook binnen Krav Maga kunnen voorkomen”, vertelt Van Velzen. “Elke trainer zou moeten beschikken over enige kennis op het gebied van EHB(S)O. We merken dat er veel behoefte is onder de trainers. Het is frustrerend als je machteloos moet toezien bij een ernstige blessure en je geen idee hebt hoe direct te moeten handelen.”

Toepassen
Van Velzen: “De kennis van EHBO is ook handig buiten de training, bijvoorbeeld wanneer iemand op straat onwel is geworden en je deze wil helpen. Onze organisatie wil zich inzetten voor de veiligheid van mensen door de instructeurs op te leiden tot EHBSO’ers.”

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.