Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Wat is het verschil tussen aflandige- en aanlandige wind?

Wat is het verschil tussen aflandige- en aanlandige wind?

2 juli 2013

Een aflandige wind (landwind) is een windstroming die vanuit het land komt en zeewaarts is gericht.

Het gevaar van een aflandige wind is dat deze wind de bovenlaag van het zeewater vanaf het strand de zee in blaast. Deze bovenlaag noemt men de bovenstroom. De kracht van de bovenstroom hangt af van de kracht van de wind.

Door de kracht van de bovenstroom kan een zwemmer of iemand met een luchtbed/bootje gemakkelijk afdrijven de zee in.

Een aanlandige wind (zeewind) is een windstroming die vanuit zee (diverse richtingen) naar de kust waait. In dit geval zal de bovenstroom naar de kust gericht zijn. De kracht van de bovenstroom is ook nu weer afhankelijk van de sterkte van de wind.

Omdat door de bovenstroom het water naar het strand toestuurt, moet er ook weer water terugstromen de zee in. Dit gebeurt dan langs de bodem van de zee en deze stroming heet de onderstroom. Deze onderstroom kan bij een sterke zeewind een stevige branding soms heel gevaarlijk  zijn. 

Men stelt dan dat de zee trekt. Oppassen dus!

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.