Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Wel of geen tourniquet?

Wel of geen tourniquet?

2 maart 2017

In de media duikt de laatste regelmatig het gebruik van de tourniquet op om bij vooral een aanslag een ernstige bloeding te kunnen stelpen.

Men vraagt zich af waarom het gebruik van een tourniquet niet is opgenomen in het Diploma Eerste Hulp. Volgens de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016 valt deze niet onder de reguliere eerste hulp. 

De redenen hiervoor zijn:

- dit geeft een verplichting om een tourniquet aan te schaffen en altijd bij je te hebben

- het voorkomen van letsel waarbij je de bloeding alleen met een tourniquet kunt stoppen is zo laag dat sommige ambulancediensten geen tourniquets in de ambulances hebben en wordt dit niet geleerd aan de passanthulpverlener

- een tourniquet is alleen maar te gebruiken als je het boven het letsel aan kunt brengen (bovenarm/-been), het gebruik is dus beperkt

- vrijwel al het bloedverlies is te beperken of te stoppen door druk op de wond

- een tourniquet is niet heel eenvoudig aan te leggen, dus als je direct kiest voor een tourniquet kan er enige tijd over gaan voordat je genoeg druk kunt geven terwijl misschien druk op de wond ook voldoende was geweest. Het is misschien zelfs onverstandig om geheel op een tourniquet te vertrouwen. Die kans is er wanneer je een tourniquet bij je hebt.

Conclusie
Bij de reguliere eerstehulpverlening legt de eerstehulpverlener geen tourniquet aan bij hevig bloedverlies. Alleen mensen die hierin geschoold zijn, kunnen in specifieke situaties gebruik maken van een tourniquet. 

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.