Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Zomer 2015: stijging aantal ongevallen brandbare vloeistoffen

Zomer 2015: stijging aantal ongevallen brandbare vloeistoffen

16 september 2015

Dit zomerseizoen (periode april t/m augustus) zijn er in de drie brandwondencentra 69 mensen met ernstige brandwonden behandeld na een ongeval tijdens het barbecueën of het verkeerd omgaan met brandbare vloeistoffen. Dit is een stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Toen werden 60 mensen na een dergelijk ongeval met ernstige brandwonden opgenomen in de Nederlandse brandwondencentra.

Brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol en (was)benzine worden helaas nog steeds gebruikt om een vuurkorf of barbecue aan te steken. Wat veel mensen niet weten is dat de gaswolk het gevaarlijkst is. Wanneer je een fles brandbare vloeistof opent, komt er altijd een gaswolk vrij. Deze gaswolk blijft in de lucht hangen. Zodra er één vonkje in de gaswolk komt, ontstaat er een levensgevaarlijke steekvlam.

Verdere informatie kunt u lezen op de website van de Brandwonden Stichting.

Wat kunt u het beste doen bij brandwonden? Lees de Tip Eerste Hulp bij brandwonden.

Bron: Brandwonden Stichting

EHBO tips

Kijk bij de EHBO tips als u wilt weten wat u kunt doen bij een ongeluk.

Cursuskiezer

Zoek een EHBO cursus in uw plaats of bij u in de omgeving.

Informatie Layar

Door een faillissement van Layar Blippar is de Layar-app momenteel niet functioneel. De instructievideo's zijn daarom via deze link online te bekijken.