Bloedneus

14 februari 2019

Een bloedneus, of bloedverlies uit de neus, kan ontstaan door een klap op de neus, peuteren, niezen, snuiten of een sterke temperatuurwisseling. Maar een bloeding uit de neus kan ook spontaan optreden zonder aanwijsbare oorzaak. Er lopen veel fijne bloedvaatjes door de neus waardoor een bloeding gemakkelijk kan ontstaan. In de meeste gevallen is een bloedneus gelukkig niet zo erg als dat het er uitziet. Heb je herhaaldelijk een spontane bloedneus? Maak dan een afspraak met de huisarts.

Wat te doen bij een bloedneus?

Wanneer een slachtoffer een bloedneus heeft, komt er bloed uit één of beide neusgaten. Ook kan er bloed in de keelholte lopen. In de meeste gevallen is een bloeding in de neus niets om je zorgen over te maken. Maar behandel een bloedneus wel op de juiste manier, om het snel te verhelpen en erger te voorkomen.

  • Laat het slachtoffer een keer goed de neus snuiten
  • Laat het slachtoffer iets voorover buigen om bloed uit de mond te laten lopen. Van bloed inslikken kun je misselijk worden.
  • Knijp met duim en wijsvinger de neus ongeveer tien minuten dicht; knijp daarbij in het zachte deel van de neus
  • Als de neus blijft bloeden, bel dan de huisarts of huisartsenpost om de bloedneus te laten behandelen.
  • Blijft er bloed in de mond komen? Dan zit de bloeding hoog in de neus. Deze bloeding stopt niet door de neus dicht te drukken. Ook hierbij is hulp van de huisarts nodig.

Let goed op:

Laat bij een bloedneus na een ongeval, val of harde klap op het hoofd het slachtoffer de neus niet snuiten. Er kan dan sprake zijn van een schedelbreuk. Wanneer degene met een schedelhersenletsel de neus snuit kan er slijm en bloed in de schedelholte geperst worden.

Diploma Eerste Hulp

Het Oranje Kruis raadt iedereen aan om een EHBO-cursus te volgen en een onafhankelijk examen te doen. Tijdens een EHBO-cursus leer je de beste methodes om eerste hulp te verlenen bij een bloedneus, wat tijdens het examen door Het Oranje Kruis getoetst wordt. Met het Diploma Eerste Hulp op zak weet je dat je kunt handelen als het erop aankomt, want je moet het wel écht kunnen!