Oververhitting

14 februari 2019

Oververhitting kan iedereen overkomen. Bij hevige inspanning kan het gebeuren dat het lichaam de overtollige warmte via straling en zweten niet goed kwijt kan. Iemand met oververhitting heeft hoofdpijn en is misselijk. Het slachtoffer kan er erg verhit en rood uitzien, maar kan ook bleek zien met transpireren. Bij ernstige oververhitting kan iemand uiteindelijk zelfs een hitteberoerte krijgen. Het is daarom noodzakelijk om te weten hoe je een oververhit slachtoffer te hulp kan staan.

Wat te doen bij oververhitting?

Breng het slachtoffer bij oververhitting in een koele omgeving of zorg voor schaduw.
Je kunt samen met omstanders een (reddings)deken boven het slachtoffer met oververhitting houden en zo voor schaduw zorgen. Of leg een (reddings)deken over de autoruit als daar de zon op staat. De zilveren kant weerkaatst het zonlicht.

Let op!

Leg een reddingsdeken nooit direct op het slachtoffer bij oververhitting. De warmte kan dan niet ontsnappen.

Wat te doen bij een hitteberoerte?

Bij een hitteberoerte heeft het slachtoffer met oververhitting een hete, droge huid, maar zweet hij niet meer. Het slachtoffer kan zich verward gedragen, suffer worden en uiteindelijk het bewustzijn verliezen. Bel 112 bij oververhitting wanneer het slachtoffer:

 • Zich anders gedraagt dan normaal.
 • Suffer wordt of bewusteloos raakt.

Start bij het slachtoffer met een hitteberoerte door oververhitting onmiddellijk met koelen:

 • Gebruik een ventilator en houd de huid nat.
 • Spons de huid af met koud water.
 • Wikkel het slachtoffer in een nat laken/handdoeken die in (ijs)water gedrenkt zijn.
 • Plaats ijszakken op het lichaam, vooral in oksels en liezen.
 • Geef nooit eten of drinken bij sufheid of bewusteloosheid.

Wat te doen bij hittekramp?

Hittekrampen door oververhitting treden meestal op na inspanning als het lichaam weer aan het afkoelen is. Ze zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel ontzettend pijnlijk zijn. Een hittekramp kan in principe in elke spier voorkomen. De spier voelt bij aanraking erg hard en strak aan. Je kunt dan als volgt handelen:

 • Laat het slachtoffer zich minder inspannen.
 • Breng hem naar een koele plek.
 • Laat het slachtoffer iets drinken, bij voorkeur een sportdrank, en laat hem iets zout eten zoals
 • Stretch de spier tegen de kramp richting
 • Masseer en/of koel de spier..

Video oververhitting

Wist jij dat jouw kind ook in de winter last kan krijgen van oververhitting? En in de zomer van onderkoeling? In onderstaande video leggen we uit wat je als ouder moet doen indien een kind oververhit raakt.

Diploma Eerste Hulp

Eerste Hulp verlenen bij een slachtoffer met oververhitting kan levensreddend zijn. Tijdens een EHBO-cursus leer je de beste methodes om eerste hulp te verlenen bij een slachtoffer dat oververhit is. Deze kennis wordt tijdens het examen door Het Oranje Kruis getoetst. Met het Diploma Eerste Hulp op zak weet je dat je kunt handelen als het erop aankomt, want je moet het wel écht kunnen!