Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Oververhitting

Kenmerken oververhitting

Bij oververhitting kan er sprake zijn van pijn in de spieren van armen en benen (hittekramp). Andere symptomen zijn hevig transpireren, hoofdpijn en misselijkheid in combinatie met een roodgestuwde huid (hittestuwing) of een bleke huid (hitte-uitputting). Bij een hitteberoerte is de lichaamstemperatuur boven de 40.5øC. Het slachtoffer heeft bewustzijnsveranderingen, gedraagt zich anders dan normaal.

Wat te doen bij oververhitting

  • Breng het slachtoffer van oververhitting in een koele omgeving. Geef hem (bij voorkeur een sportdrank) te drinken. Bij sufheid / stoornis in het bewustzijn niet laten drinken.
  • Koel een pijnlijke spier. Geef zo mogelijk voorzichtig tegenrek bij spierkramp.
  • Bel 1-1-2 bij een stoornis in het bewustzijn.

Direct starten met geleidelijk koelen bij oververhitting in tegenstelling tot hitteberoerte

Koelen mag bij hitteberoerte niet worden uitgesteld. Koel het slachtoffer onmiddellijk actief af: met behulp van een ventilator, door hem/haar met koud water af te sponsen of te besproeien, in water onder te dompelen, in een nat laken te wikkelen, door in ijswater gedrenkte handdoeken te gebruiken of door het plaatsen van ijszakken.

Verbandsets

Het Oranje Kruis heeft richtlijnen vastgesteld voor diverse categorieën verbandsets. Check hier of uw verbandset voldoet aan de richtlijnen van Het Oranje Kruis.

EHBO Examen

Wilt u meer weten over het onafhankelijk EHBO examen van Het Oranje Kruis? Klik dan hier.

EHBO cursussen

Interesse gekregen in een EHBO cursus? Zoek een EHBO cursus in uw buurt!