Suikerziekte

14 februari 2019

Mensen met suikerziekte (diabetes) hebben zonder medicijnen een te hoog bloedsuiker in het bloed. Patiënten met suikerziekte controleren vaak zelf hun bloedsuikergehalte en kunnen hun voeding en/of medicijnen daarop aanpassen. Toch kan het gebeuren dat iemand met suikerziekte een te hoog (hyper) of te laag (hypo) bloedsuikergehalte heeft. We leggen je in deze tip uit wat je bij een zogenoemde hyper of hypo kunt doen.

Wat doe je bij een te laag bloedsuikergehalte (hypo)?

Wanneer iemand met suikerziekte een te lage suikerspiegel krijgt, voelt hij/zij dat meestal aankomen. De persoon voelt zich dan licht in het hoofd, is trillerig, geeuwt en zweet. Er kan in sommige gevallen agressie optreden. Uiteindelijk kan iemand met suikerziekte die een hypo heeft, bewusteloos raken. Bij een hypo kun je het volgende doen:

  • Bel 1-1-2 bij bewusteloosheid. Zet de telefoon op luidspreker.
  • Leg het slachtoffer in de stabiele zijligging.
  • Geef het slachtoffer iets zoets te eten of drinken wanneer hij alert is. Geef eerst snelwerkende koolhydraten zoals limonade of druivensuiker. Daarna kun je de persoon met suikerziekte langwerkende koolhydraten geven, zoals een boterham.

Wat doe je bij een te hoog bloedsuikergehalte (hyper)?

Als een slachtoffer met suikerziekte een te hoog bloedsuikergehalte heeft, wordt hij langzamerhand steeds slaperiger. Het slachtoffer ademt moeilijker en kan eventueel gaan braken. Handel bij een hyper als volgt:

  • Bel 1-1-2 bij bewusteloosheid. Zet de telefoon op luidspreker.
  • Bel het spoednummer van de huisarts of huisartsenpost. De huisarts zal meestal de insuline opnieuw instellen.

Diploma Eerste Hulp

Het Oranje Kruis raadt iedereen aan om een EHBO-cursus te volgen en een onafhankelijk examen te doen. Tijdens een EHBO-cursus leer je de beste methodes om eerste hulp te verlenen aan iemand met suikerziekte, wat tijdens het examen door Het Oranje Kruis getoetst wordt. Met het Diploma Eerste Hulp op zak weet je dat je kunt handelen als het erop aankomt, want je moet het wel écht kunnen!