�Batterij in slokdarm levensgevaarlijk�

geplaatst op 12 oktober 2014
Wanneer een kind een knoopbatterij inslikt, kan deze batterij een gat in de slokdarm branden. Dit kan blijvend letsel veroorzaken en soms zelfs de dood tot gevolg hebben. En dit komt steeds vaker voor, meldt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).Een batterij die in de slokdarm vastzit, kan necrose, afsterving van weefsel, veroorzaken door de stroom die wordt afgegeven, door de chemicali�n die eruit lekken en de druk op het slijmvlies, aldus kinderartsen Margot Smit en Angelika Kindermann.

Binnen twee uur kunnen al ernstige beschadigingen optreden. Een batterij moet dan ook zo spoedig mogelijk verwijderd worden, het liefst binnen ��n uur. Een kind dat een batterij heeft ingeslikt moet direct naar de Spoedeisende Hulp voor een r�ntgenfoto en als de batterij in de slokdarm zit, moet het met spoed naar een kinderarts-mdl (maag-darm-lever) of kno-arts voor verwijdering middels een scopie, leggen de kinderartsen uit. Elke minuut telt.

Beide kinderartsen geven aan de in hun eigen klinieken de afgelopen vier jaar het aantal incidenten sterk is toegenomen. Ze vermoeden dat kinderen vaker spelen met spullen die niet bedoeld zijn als speelgoed, waaronder fietslampjes, fototoestellen, rekenmachines of afstandsbedieningen. Deze spullen