Cv-ketels grootste veroorzaker koolmonoxide-ongelukken

geplaatst op 11 maart 2014
De afgelopen jaren zijn er steeds meer slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging als gevolg van problemen met cv-ketels. Dat blijkt uit onderzoek van het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek.
In 2013 waren er voor het eerst beduidend meer slachtoffers als gevolg van koolmonoxidevergiftiging met cv-ketels dan met geisers. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, stelt in Dit is de Dag Onderzoek dat er behoorlijk wat slachtoffers vallen door het installatiewerk van installateurs zonder papieren.
Jaarlijks zijn er gemiddeld 100 gewonden en tien doden als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. De overheid zet al jaren in op het terugdringen van oude open geisers, vanwege de verhoogde risico�s ervan op koolmonoxide ongelukken.
Uit onderzoek van Dit is de Dag Onderzoek blijkt dat koolmonoxide ongelukken met cv-ketels de afgelopen jaren toenemen. Hiervoor analyseerde Dit is de Dag meer dan 200 door Kiwa geregistreerde incidenten met koolmonoxide in de afgelopen zeven jaar. In 2013 waren er zelfs beduidend meer slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging met cv-ketels dan met geisers. 83 slachtoffers als gevolg van koolmonoxidevergiftiging