�Never leave a man behind�

geplaatst op 12 april 2014
Vandaag ontving oud-commando majoor Gijs Tuinman de Militaire Willemsorde uit de handen van koning Willem-Alexander. De 35-jarige Tuinman ontving zijn onderscheiding vanwege zijn optreden op 6 november 2009 in Afghanistan.Tijdens een missie om de omvang van de Taliban in een vijandelijk gebied te bepalen, komen ze terecht in een hinderlaag. Ze staan in open terrein en trekken zich terug in een ommuurde woning. Al snel blijkt dat korporaal Kevin van de Rijdt ontbreekt. Tuinman gaat samen met zes andere mannen met gevaar voor eigen leven terug om Van de Rijdt terug te halen. Het motto van de commando�s is niet voor niets �Never leave a man behind�. Van de Rijdt wordt gevonden en meegenomen. Helaas overlijdt hij later aan zijn verwoningen.

Hoewel de heldenactie van Tuinman uniek is, zien we vaak terug bij mensen die heldendaden verrichten dat ze snel moesten handelen en het als een plicht zien zichzelf in te zetten voor een ander.

In het geval van eerstehulpverlening moet er soms ook snel gehandeld worden om een leven te redden. Weten hoe je moet handelen is daarom zo belangrijk. Oefening baart kunst. Je moet het wel �cht kunnen. Je laat iemand tenslotte niet zomaar aan zijn of haar lot over.