Seniorenwoningen onveilig

geplaatst op 12 januari 2014
Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond maakt zich zorgen over de veiligheid van seniorenwoningen. Steeds meer panden van zorginstellingen worden herbestemd tot �gewone� woongebouwen waar minder eisen worden gesteld aan de brandveiligheid.Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond wil dringend in gesprek met zorgverleners, woningbouwcorporaties en ander eigenaren van appartementengebouwen waarin veel ouderen wonen. De brandweer maakt zich zorgen over de zelfredzaamheid van senioren. Zij zijn vaak niet in staat zichzelf in veiligheid te brengen bij een brand.

De aanleiding van de zorg van de brandweer is een brand eerder dit jaar in een appartementencomplex in Rotterdam. Hoewel het ging om een kleine, maar felle brand waarbij veel rook vrijkwam, moesten alle 232 veelal oudere bewoners worden ge�vacueerd. Meerdere bewoners moesten gedragen worden. Ze konden zichzelf niet in veiligheid brengen.

De brandveiligheid is van levensbelang. "Als er nu niks gebeurd, is het wachten op de eerste dode", aldus Arjen Littooij, directeur van de veiligheidsregio.