ANWB en SWOV: Helmplicht en meer snelheidscontroles

geplaatst op 02 juni 2015
De ANWB en onderzoeksbureau SWOV luiden vandaag de noodklok bij de minister van Infrastructuur en Milieu, Schultz van Haegen. Het aantal zwaargewonden door verkeersongevallen is nog te hoog en moet lager. Meer snelheidscontroles en helmplicht voor snorfietsers en fietsers zijn oplossingen voor het probleem, aldus beide organisaties.In 2013 vielen er 18.800 ernstige gewonden in het verkeer. Minister Schultz van Haegen heeft als doelstelling gesteld het aantal gewonden te laten dalen tot onder de 10.600 in 2020. SWOV concludeert dat die doelstelling onwaarschijnlijk is met het huidige beleid.

SWOV presenteerde vandaag een onderzoeksrapport waarin onder andere oplossingen worden aangedragen om het aantal ernstig gewonden terug te dringen, waaronder verdubbeling van de snelheidshandhaving, verdubbeling van de handhaving op alcohol, helmplicht voor fietsers en snorfietsers en meer gebruik van het alcoholslot. Meer informatie over het rapport is te vinden op de website van SWOV.

De minister geeft aan naar de voorstellen te kijken en verstandige maatregelen te kiezen. Hierbij zal overwegend gekeken worden naar provinciale en gemeentewegen. De veiligheid voor fietsers