Twee cursisten vertellen

geplaatst op 10 juni 2019
�Ik vier dat ik een kwart eeuw mijn EHBO-diploma heb. Via mijn werkgever worden er een aantal EHBO sessies per jaar geregeld in combinatie met Bedrijfshulpverlening (BHV). Denk bijvoorbeeld aan ontruimingen met EHBO-situaties. Hoe vervoer je iemand met een gebroken been terwijl je moet ontruimen?�, vertelt de heer Walter van Bronkhorst.Beginnersfout
Hij is er ook in het dagelijks leven op voorbereid en zal nooit doorrijden als hij ziet dat hij eerste hulp kan verlenen. �In de begin jaren was ik gefocust op de eerste drie van de vijf belangrijke punten: 1 let op gevaar, 2. ga na wat er is gebeurd, 3. stel het slachtoffer gerust en zorgen voor beschutting. Tja, en dan? Hoe nu verder? In de latere jaren merk ik dat die kennis, mede door goede herhalingen, een deel van mijzelf is geworden�.

�Bij de herhalingslessen maakte ik in het begin de fout om het �theoretisch goed� te willen doen; vooral geen fouten maken tegenover de docent. Ik kende het boekje van voor naar achter en van achter naar voor. Uiteindelijk leerde ik meer als ik tijdens de herhalingslessen gewoon handelde en niet teveel bezig was met het theoriegedeelte. Van je fouten leer je meer dan dat het goed gaat�, zegt Van Bronkhorst.

Eerst kijken en vragen dan handelen
�Iemand vroeg mij eens of ik het niet saai vond al die he