Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk

geplaatst op 10 juni 2019
28 april is de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk. De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) heeft een thema aan deze dag verbonden �Bouw mee aan een preventiecultuur voor veiligheid en gezondheid op het werk.�Jaarlijks overlijden er wereldwijd zo�n twee miljoen mensen door ongelukken op het werk of ziektes die ontstaan door het werk. Daarnaast vinden er wereldwijd jaarlijks 270 miljoen ongelukken plaats op het werk en worden er 160 miljoen ziek. Arbeidsverzuim, behandelingen, compensatie en rehabilitatie kosten jaarlijks 2,8 biljoen dollar.

Door meer te doen aan preventie en veiligheid op het werk is het mogelijk aantal doden en gewonden te laten dalen, vandaar de jaarlijkse campagne van de IAO.

�Een preventiecultuur voor veiligheid en gezondheid op het werk is een cultuur waarin veiligheid en gezondheid wordt gerespecteerd op verschillende niveaus en waarbij overheden, werkgevers en werknemers actief anticiperen in het waarborgen van veiligheid en gezondheid door een systeem van verantwoordelijkheden en plichten, waarbij de hoogste prioriteit wordt toegekend aan preventie�, aldus de IAO.

Voor deze campagne heeft de IAO een interactieve website gelanceerd. Deze is