De meest voorkomende ongelukken bij Nederlandse klussers

geplaatst op 06 september 2016
In de lente- en zomermaanden stropen Nederlanders massaal de mouwen op voor een nieuw klusseizoen. Het doe-het-zelven leidt in huishoudens tot frustraties en ongelukken, maar het zorgt ook voor tevredenheid en trots zodra de klus is geklaard. Online winkelcentrum beslist.nl analyseerde de belangrijkste klustrends en onderzocht bij welke klussen de meeste ongelukken gebeuren.Uit het zoekgedrag van consumenten op beslist.nl blijkt dat de wintermaanden veelal worden gebruikt voor het plannen van klussen en het uitzoeken van klusspullen. In de lente en zomer worden de grote klussen geklaard, zoals een verbouwing van de badkamer of de tuin. Tijdens de herfst worden woningen winterklaar gemaakt met een nieuwe cv-ketel, verlichting en beveiliging tegen inbraken.

Gevaarlijke hobby
Het klussen gaat gepaard met de nodige risico�s, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Doe-het-zelvers veroorzaken jaarlijks ongeveer 130.000 ongevallen. In ruim 80.000 van de gevallen is een medische behandeling noodzakelijk. De meeste klusslachtoffers vallen op zaterdag, de minste op zondag. Ongeveer de helft van alle klusongevallen vindt plaats in de periode mei tot en met augustus.

De meeste klusongelukken gebeuren tijdens het zagen, boren en schilderen. Een groot deel van de verwondingen wordt veroorzaakt door het snijden aan een cirkelzaag (6%), een val van een lad