De jeugd heeft de toekomst

geplaatst op 22 juni 2018

Er zijn steeds meer jongeren actief in de hulpverlening. EHBO.nl vroeg drie jongeren naar hun motivatie om actief te zijn als evenementenhulpverlener.

Pepijn Te Riele (19 jaar) 
‘Via een vriend ben ik in aanraking gekomen met EHBO, waarna ik mijn certificaat heb gehaald. Af en toe draai ik mee op evenementen en hierdoor kom ik op de tofste plekken. Zo ben ik afgelopen jaar op Lowlands geweest en heb ik Eminem en Guns N’ Roses zien optreden. Daarnaast vind ik het tof om met mensen te werken. Het is ook zo dat je niet alleen pleisters plakt of blaren doorprikt, vooral bij de grotere inzetten kom je echt de gekste dingen tegen. Ook gebruik ik mijn EHBO-kennis buiten de evenementen om. Zo was ik laatst op station Den Bosch toen er een meisje voor mij op de grond viel. Niemand wist hoe ze konden helpen, maar ik wist dat wel. Dat moment was echt hartstikke tof. Ik kan andere jongeren alleen maar aanraden om ook EHBO-kennis op te doen. Eerlijk is eerlijk, soms heb je minder interessante diensten waar niet zo veel gebeurt. Maar zelfs dan heb je gezellige mensen met wie je samenwerkt en kunt ouwehoeren. Juist dat maakt het werk als evenementenhulpverlener dan ook wel weer tof.’

Sarona Vrolijk (18 jaar) 

‘Op mijn 11e kwam ik op de basisschool in aanraking met Jeugd-EHBO. Daarna verwaterde het wat, tot ik tijdens mijn opleiding verpleegkunde EHBO-lessen kreeg. Dit trok mij aan omdat ik uiteindelijk ambulanceverpleegkundige wil worden. Ik heb er lang over getwijfeld of ik ook evenementenhulpverlener wilde worden, maar uiteindelijk heb ik hier dus toch voor gekozen. De hulpverlening op evenementen is zeer divers. Meldingen komen eigenlijk altijd in één keer, juist dat vind ik het leuke eraan. Zo was ik laatst bezig met een persoon die onwel was geworden. Ik was even in mijn eentje de man aan het verzorgen omdat mijn collega de aanrijdende ambulance moest opwachten. Toen ik tegelijkertijd te horen kreeg dat er nóg twee mensen onwel waren geworden, sloeg de stress even toe. Je moet dan schakelen en bent echt bezig met de EHBO. Ik heb ook altijd het idee dat ik door de stress meer tot leven kom, ik zit dan helemaal in mijn element. Bovendien vind ik het belangrijk dat iedereen kennis heeft van EHBO. Het is handig om te hebben zodat je mensen te hulp kunt schieten. En als je het wilt en je kunt het, dan kan dat echt het verschil maken.’

Maarten Born (17 jaar) 
‘Ik hield altijd al van zwemmen en in het water bezig zijn. Zodoende kwam ik bij de reddingsbrigade terecht. Toen ik nog geen EHBO-diploma had, wist ik soms niet goed wat ik wel of niet moest doen. Zo heb ik eens een klein jongetje met een bloedneus aangeraden zijn neus dicht te knijpen en het hoofd achterover te houden. In de EHBO-cursus heb ik later geleerd dat dat helemaal niet moet, omdat er dan bloed in de maag komt en het slachtoffer misselijk wordt. Juist dat vind ik zo belangrijk aan het hebben van een EHBO-kennis. Je leert symptomen herkennen door na te denken en vragen te stellen. Nu ik deze kennis heb, mag en kan ik veel meer als ik bij evenementen meeloop. Zo heb ik laatst dienst gedraaid bij “‘De Wereldhavendagen”’ in Rotterdam. Ik werd samen met mijn maat naar een aanrijding op de Erasmusbrug gestuurd. Een oudere man was van zijn fiets gereden. De mensen om hem heen hadden al een ambulance gebeld en waren in paniek geschoten. Wij hebben geprobeerd de rust terug te brengen door ons te bekommeren om de man en zijn hoofdwond te verbinden. Daarna is hij gecheckt door de ambulance en kon hij gelukkig met een taxi weer naar huis.’