Bouwvakkers vaak niet in staat elkaar te helpen. "Mijn ideaalbeeld zou zijn dat iedereen een EHBO-diploma heeft."

geplaatst op 07 november 2018
De missie van Het Oranje Kruis is de kennis en kunde van EHBO te verspreiden. Dit doen wij onder andere door Eerste Hulp richtlijnen op te stellen, door lesmateriaal samen te stellen en onafhankelijke examens te faciliteren en organiseren. Maar waar kan goede kennis van Eerste Hulp wel een zetje in de rug gebruiken? In welke hoeken van de samenleving is de vraag naar Eerste Hulp het grootst? En waar moet Het Oranje Kruis dit meer onder de aandacht brengen?
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er nogal wat ongelukken gebeuren op het werk. Dit kan zijn op de bouwplaats, de bouw is immers een van de gevaarlijkste werkomgevingen van Nederland, maar ook als buschauffeur, slager en zelfs ondernemer zit een ongeluk altijd in een klein hoekje.
Om erachter te komen hoe het nu gesteld is met de kennis en kunde in de verschillende branches gaan we op onderzoek uit en voeren we gesprekken met beleidsbepalers, brancheverenigingen en werknemers. Als derde in het drieluik spreken we met Adriaan Verhoeven, DLP-/KVP-er van BAM Infra Nederland.
Hoe waarborgen jullie de veiligheid op de bouwplaats?
Adriaan Verhoeven: "Bij ieder project wordt de klus eerst geanalyseerd. Waar liggen de gevaren, wat kunnen we direct al aanpassen om die gevaren weg te nemen en op welke punten moeten we meer aandacht vestigen om mogelijke gevaren te voorkomen? Dit is onderdeel van de verplichte RI&E (Risico Inventarisatie