Eerste Hulp bij flauwte

geplaatst op 10 juni 2019
Wat gebeurt er als iemand een flauwte krijgt? Hoe verleen je eerste hulp? Tijdens het televisieprogramma �Later als ik groot ben� geven presentator Jochem van Gelder en deelneemster Annejet (10 jaar) aan dat zij zich �flauw� voelen. Micha Smit, EHBO-deskundige, legt aan ze uit wat er aan de hand is en wat je het beste kunt doen bij een flauwte.
In de volksmond wordt flauwte vaak flauwvallen genoemd. Bij een flauwte stroomt er tijdelijk minder bloed naar de hersenen, waardoor het bewustzijn even wordt verstoord. Flauwte kan voorkomen zonder en met verlies van bewustzijn (wegraking). Iemand voelt de wegraking vaak aankomen. 
Er zijn verschillende redenen waardoor een flauwte kan ontstaan: uitputting, zoals bij vermoeidheid, honger of zwakte na ziekte, uitdroging, bloedarmoede, medicijngebruik, een bedompte, benauwde omgeving. Maar ook door te lang te staan in een te warme omgeving en te snel opstaan. Psychische oorzaken, zoals plotselinge schrik, heftige emoties of bij het zien van bloed, kunnen een rol spelen. 
Vaak ziet iemand er bleek of vaal uit. Ook geeuwt hij vaak en zweet veel. De persoon voelt zich licht in het hoofd en heeft mogelijk last van oorsuizen. Hij voelt zich slap, misselijk en ziet zwarte vlekken voor zijn ogen. Na enige tijd reageert hij nauwelijks wanneer je hem aan