Het onafhankelijk examen

geplaatst op 10 juni 2019
Mensen ervaren een drempel om eerste hulp te verlenen. Een onafhankelijk examen voor het Diploma Eerste Hulp kan deze drempel wegnemen. Iemand die zich voorbereidt op een EHBO-examen merkt dat hij of zij zekerder wordt in het handelen. Tijdens het examen ziet de cursist dat hij of zij in staat is iemand te helpen. Als dit door een onbekende wordt bevestigd, weet de cursist het zeker: ik kan het! Mocht iemand de dag daarna al worden geconfronteerd met een ongeval, zal hij ongetwijfeld direct en bekwaam in actie komen.
Onderzoek naar belang van onafhankelijk examen
Onderzoek van Customeyes in opdracht van Het Oranje Kruis in 2015, onder 10.000 Nederlanders, wijst uit dat bijna 90 procent een onafhankelijk EHBO-examen van grote waarde vindt. Van de ondervraagden durft ook meer dan de helft Eerste Hulp te verlenen. Dit aantal loopt op van 80% van degenen die ooit een EHBO-cursus hebben gevolgd tot meer dan 90% van de mensen die nu in het bezit zijn van een geldig diploma of certificaat. De bereidheid tot het verlenen van EHBO is groot als je jezelf al eens hebt bewezen bij een examen.
Onafhankelijkheid
Bij een examen van Het Oranje Kruis voor het Diploma Eerste Hulp wordt door anderen dan de eigen instructeur beoordeeld of iemand de eerstehulpvaardigheden goed onder de knie heeft. Dit wordt gedaan door een examenteam van Het Oranje Kruis dat niet betrokken is geweest bij de opleiding.
Het behalen van het Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis kan worden verg