Keuzeblok Eerste Hulp. EHBO in het onderwijs

geplaatst op 10 juni 2019
Leerlingen van het Leidsche Rijn College in Utrecht krijgen tijdens hun gymlessen de keuze een EHBO-cursus te volgen. In een kort tijdsbestek worden een aantal basisvaardigheden aangeleerd, zoals de stabiele zijligging, van de buik op de rug draaien en het uitvoeren van de reanimatie met AED. De meeste leerlingen nemen enthousiast deel aan deze cursus.
Mark Coeymans is docent lichamelijke opvoeding bij het Leidsche Rijn College en is een van de docenten die de EHBO cursus geeft: �Wij vinden het als school belangrijk dat steeds meer mensen eerste hulp kunnen verlenen. De leerlingen krijgen op een laagdrempelige manier en spelenderwijs de vaardigheden aangereikt. Ons uitgangspunt is dat leerlingen leren hoe ze moeten handelen bij een ongevalssituatie. Alleen door het vaak te oefenen raken leerlingen hiermee vertrouwd.� 
De lessen worden op dit moment nog niet op regelmatige basis gegeven. �We bieden de lessen sporadisch en in een verkorte vorm aan. Het zou mooi zijn als we dit al in de onderbouw zouden kunnen aanbieden in de vorm van een basiscursus en vanaf daar ieder jaar opfrissen, maar zo ver zijn we nog niet,� aldus Mark.
De leerlingen zijn enthousiast en vinden de lessen erg nuttig. Hieronder de reacties van een aantal leerlingen. 
Miryam Soto, 5 havo