Kinderartsen slaan alarm om knoopcelbatterijen

geplaatst op 01 oktober 2018
De kleine, platte, ronde batterijen kunnen levensgevaarlijk zijn. Ze kunnen een bijtend zuur lekken dat binnen twee uur een gat kan branden in de slokdarm. De Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen (NVK) roept alle kinderartsen in Nederland op om incidenten met ingeslikte batterijen te melden.Recent werden bij het Erasmusziekenhuis in Rotterdam drie kinderen binnengebracht die deze batterijen hadden geslikt. Bekend is dat in 2008 zeker zestien kinderen ernstig gehandicapt zijn geraakt na het inslikken van de knoopcelbatterijen. Twee kinderen overleden zelfs aan de gevolgen hiervan.

De batterijen lijken op snoepjes en dat maakt het voor kinderen heel aantrekkelijk. 'Ze glimmen heel mooi en als je ze op je tong legt, beginnen ze ook nog te prikkelen, dus echt heel erg aantrekkelijk voor kleine kinderen', aldus kinderarts Angelika Kindermann. De batterijen zijn erg gevaarlijk wanneer ze blijven hangen in de slokdarm. 'Het lekt een chemische stof die inbrandt en geeft ook elektrische schade omdat de batterij geladen is', legt Kindermann uit.

Eerste Hulp
Wanneer u vermoedt dat uw kind een batterij heeft ingeslikt, kunt u het beste direct contact opnemen met de huisarts. Geef alleen in opdracht van de huisarts uw kind te eten of te drinken.

Diploma Eers