Ongevallenaantal in de bouw stijgt, wie maakt het veiliger en hoe?

geplaatst op 10 juni 2019
De missie van Het Oranje Kruis is de kennis en kunde van EHBO te verspreiden. Dit doen wij onder andere door Eerste Hulp richtlijnen op te stellen, door lesmateriaal samen te stellen en onafhankelijke examens te faciliteren en organiseren. Maar waar kan goede kennis van Eerste Hulp wel een zetje in de rug gebruiken? In welke hoeken van de samenleving is de vraag naar Eerste Hulp het grootst? En waar moet Het Oranje Kruis dit meer onder de aandacht brengen?
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er nogal wat ongelukken gebeuren op het werk. Dit kan op de bouwplaats zijn, de bouw is immers een van de gevaarlijkste werkomgevingen van Nederland, maar ook als buschauffeur, slager en zelfs ondernemer zit een ongeluk altijd in een klein hoekje.
Om erachter te komen hoe het nu gesteld is met de kennis en kunde in de verschillende branches gaan we op onderzoek uit en voeren we gesprekken met beleidsbepalers, brancheverenigingen en werknemers. We starten in de bouwsector en gaan het gesprek aan met Charles Verheyen, Beleidsadviseur Veiligheid & Arbeidsomstandigheden bij Bouwend Nederland.
Wat doet Bouwend Nederland precies?
Charles Verheyen: �We zijn een branchevereniging. We analyseren, enthousiasmeren, ondersteunen en informeren. Veiligheid speelt daarbij een belangrijke rol en we richten ons voornamelijk op de bouwplaats.� 
Wat doen jullie om die veiligheid t