Hoe een slachtoffer een hulpverlener werd

geplaatst op 01 november 2019

Karsten Talsma (14) heeft vier jaar geleden een vreselijk ongeluk gehad. Hij heeft dit gelukkig overleefd, en nu is hij niet meer te stoppen als het om de EHBO gaat. In EHBO.nl vertelt hij zijn eigen verhaal.

Het was vrijdagmiddag rond 17.00 uur. Ik kwam uit school en wilde de houtkachel aansteken omdat het koud was. Ik pakte een lucifer en stak de kachel aan. Wat ik niet wist, was dat er in de kachel een licht ontvlambare vloeistof lag. Toen ik deze aanstak ontstond er een steekvlam die op mij sloeg. Ik schrok me dood! De adrenaline gierde door mijn lichaam en ik probeerde de brand uit te slaan en af te vegen. Ik besefte me dat ik gewond was en ben onder de douche gaan staan. Toen ik in spiegel keek, zag ik dat mijn huid en haren verbrand waren. Het zag er rood uit en het deed pijn. Omdat ik alleen thuis was, ben ik naar de buurvrouw gegaan, Zij heeft 1-1-2 gebeld. Op het moment dat ik richting de ambulance ging, kwam mijn moeder eraan. Zij is meteen ingestapt en mee geweest naar het ziekenhuis.

Ziekenhuis
In het ziekenhuis bleek dat ik tweedegraads en een klein beetje derdegraads verbrand was. Ik had echt heel veel blaren in mijn gezicht en die gingen tot over mijn ogen. Het zag er niet hee