EHBO op de piste

geplaatst op 03 december 2019

Tijdens het wintersporten komen we vaak dezelfde blessures tegen. Ook hier kan goede Eerste Hulp veel uitmaken voor het latere herstel. Hoe kun je het beste hulpverlenen op of naast de piste?

Jaarlijks zoeken veel Nederlanders in het winterseizoen de witte bergen op voor het nodige vertier. Van deze wintersporters heeft ongeveer 70% het alpineskiën als belangrijkste wintersportactiviteit. En daarbij gaat het weleens mis. De volgens zorgverzekeraarsmeest voorkomende skiblessures, staan vermeld in onderstaand kader. Maar er zijn uiteraard meer gezondheidsrisico's waarop gelet moet worden. 

Hulp op de piste 
Eerstehulpverlening ter plaatse is voor medewintersporters vaak erg lastig. De omstandigheden zijn er veelal niet naar ter plaatse uitgebreid te onderzoeken wat er precies aan de hand is. Daarnaast is het ondersteunend vervoeren naar de dichtstbijzijnde huisartsenpost soms ook geen optie. Zorg er daarom voor dat u op de hoogte bent van de procedures in het skigebied en in dergelijke gevallen (professionele) hulp in kunt schakelen. Belangrijk daarbij is dat men niet alleen skiet en ten minste één iemand van het gezelschap een werkende mobiele telefoon