Laat zomerkriebels geen zomerbibbers worden

geplaatst op 14 oktober 2019

Wat is er nou lekkerder dan in de tuin een boek lezen terwijl de kinderen zich met hun vriendjes buiten vermaken? Dat kan natuurlijk alleen in een omgeving waarin het veilig spelen is, want geen ouder zit te wachten op een bezoekje aan het ziekenhuis.

Waarschijnlijk is het een van de populairste dingen op het verlanglijstje van een kind: een trampoline. Helaas gaat het spelen hierop niet altijd even goed. Zo maakte Veiligheid.nl vorig jaar bekend dat er zo'n achtduizend mensen op de Spoedeisende Hulp terecht waren gekomen na een ongelukje op de trampoline.

Let bij de aanschaf van een trampoline vooral op het staal. Belangrijk is dat dit dik genoeg moet zijn en een roestwerende laag heeft zodat er geen zwakke plekken kunnen ontstaan. Daarnaast is het belangrijk dat de brede beschermrand de veren volledig afdekt zodat er geen voet tussen kan komen, en hij dik genoeg is om een val op te kunnen opvangen.

Is er een mogelijkheid om de trampoline in te graven? Doe dat dan vooral want hierdoor worden risico’s beperkt. Er zijn speciale ingraaf-trampolines te koop. Deze hebben kortere pootjes, waardoor er minder diep gegraven hoeft te worden. Zorg er wel voor dat het gat diep genoeg is zodat men tijdens het springen de grond niet raakt!

Mocht ingraven geen optie zijn, dan is het raadzaam een veiligheidsnet aan te schaffen. Tot slot is het belangrijk dat de trampoline op een plek wordt neergezet met veel ruimte eromheen. Mocht het kind van de trampoline vallen, is het beter dat het op gras terechtkomt.

Opblaasbadje
Bij lekker weer zal er gegarandeerd gezwommen willen worden. Enkele risico’s van een opblaasbadje zijn dat kinderen kunnen uitglijden over de gladde bodem of onderkoeld raken. Alertheid van de ouder is hierbij dus essentieel. Droog een kind met blauwe lippen dat rilt zo snel mogelijk af en trek het warme kleren aan. Ook kunt u het kind opwarmen onder de douche (max. 38oC) of door het iets warms te drinken te geven.

Kinderfiets
Over het algemeen heeft een kinderfiets de juiste grootte wanneer het kind met beiden benen op de grond kan staan als het op het zadel zit. Bij de grootte van een fiets wordt gekeken naar de wielmaat. Gemiddeld is een 16-inch fiets geschikt voor voor 4-6 jarigen, 18-inch voor 7-8 jarigen, 20-inch voor 8-10 jarigen en 24-inch voor 10-11 jarigen. Daarna past een kind meestal op een volwassen fiets.

Belangrijk is dat het kind niet met de knieën tegen het stuur komt tijdens het fietsen. Daarnaast is een terugtraprem vaak gemakkelijker en veiliger. Ook is de zichtbaarheid enorm belangrijk. Zorg er dus voor dat de fiets goede verlichting en reflectoren bevat.

Spelen op wieltjes
Naast fietsen is er nog meer speelgoed met wieltjes waarbij vooral bescherming erg belangrijk is voor de veiligheid van het kind. Denk aan skeelers, skate- en waveboards en steppen. Gaat uw kind met een van deze apparaten de straat op, zorg er dan voor dat het goed beschermd is tegen vallen. Meestal valt een kind hierbij achterover, dus het is extra belangrijk dat de handen en armen goed beschermd. Ook een helm is nooit overbodig.

Als een kind voor het eerst met dergelijk speelgoed de straat op gaat, is het verstandig een rustige plek uit te kiezen waar het goed kan oefenen. De meeste ongelukken gebeuren namelijk tijdens de eerste keer. Een goede plek is een locatie met weinig steentjes, een gladde ondergrond en uit de buurt van drukte.

Veilig schommelen
Kinderen houden ervan om lekker te schommelen. Het laatste wat u dan wilt zien is dat het kind achterover valt en zichzelf bezeert. Koop voor jonge kinderen dan ook een schommelzitje met een rugsteun en een buiksteun. Daarnaast moet de schommel goed verankerd zijn en ergens staan waar deze nergens tegenaan kan botsen. Het apparaat heeft dus veel ruimte nodig en een ondergrond die een eventuele val kan breken. Los zand, gras of rubberen tegels zijn hierbij de beste opties.

Blij glijden
Tot slot willen we de glijbaan nog even benoemen. Dit is een van de populairste attracties in een speeltuin. Mocht u er een voor in uw eigen tuin willen kopen, let dan op een aantal zaken. Zo moet de trap of ladder een goede grip hebben en zijn opstaande zijkanten verplicht. Ook is het van belang dat zowel het boven- als onderstuk een horizontaal gebied bevat. Hierdoor kan het kind gaan zitten voordat het zich afzet en nog even doorglijden wanneer het beneden is.