Slachtofferhulp voor slachtofferhelpers

geplaatst op 20 november 2019

Slachtofferhulp Nederland staat vooral bekend als de instantie die een slachtoffer van een misdrijf, een ramp of andere ernstige gebeurtenis emotioneel bijstaat. Maar wist je dat ook verkeersslachtoffers en Eerste Hulpverleners gebruik kunnen maken van de professionele hulp van Slachtofferhulp Nederland?

Jaarlijks vallen er in Nederland ongeveer twintigduizend gewonden in het verkeer. Veel van deze mensen weten niet dat zij ook op professionele hulp kunnen rekenen. Ze bagatelliseren een verkeersongeval ook vaak; ‘Het is niet zo erg’, ‘Het had een ander ook kunnen overkomen’. En juist door zulke gedachtes zoeken verkeersslachtoffers geen hulp en kan de emotionele klap soms pas weken of maanden later aankomen. Dat geldt ook voor burgerhulpverleners. Eerste Hulp verlenen kan in sommige gevallen een traumatische ervaring zijn die een enorme impact op iemand heeft. Bijvoorbeeld wanneer er Eerste Hulp is verleend tijdens een hartstilstand of na een ernstig verkeersongeluk.

Helaas is er niet één manier van nazorg na het verlenen van Eerste Hulp die het beste werkt voor iedereen. ‘Het beste is te doen wat je gevoel je ingeeft’, zo schrijft klinisch psycholoog Guy Winch in zijn boek Eerste Hulp bij Emoties. Hij baseert deze uitspraak op recente, wetenschappelijke onderzoeken. In het boekje ‘Help, ik heb gereanimeerd!’ van Het Oranje Kruis komen ervaringen van Eerste Hulp verleners naar voren. Velen geven aan dat praten over de gebeurtenis met andere hulpverleners ter plaatse of met een vertrouwd persoon na afloop hun voorkeur heeft.

Net als burgerhulpverleners vinden slachtoffers van verkeersongevallen het vaak prettig om hun verhaal te delen met mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Voor beide groepen biedt Slachtofferhulp Nederland hulp na een ingrijpende gebeurtenis. Wil je persoonlijk advies voor emotionele hulp bij stressklachten van Slachtofferhulp Nederland? Dan kun je via deze link een aantal vragen invullen en krijg je advies zodat deze klachten verminderen of verdwijnen.

In het kort: iedereen is uniek. Ook in de emoties na een dramatische situatie. Georganiseerde nazorg kan helpen, maar is niet voor iedereen noodzakelijk. Herkenning en erkenning van de emoties, het delen van de ervaring in je eigen omgeving en waar nodig het krijgen van professionele hulp vormen de basis voor een goede verwerking.