Moeten oppassen ook een EHBO-cursus volgen?

geplaatst op 10 januari 2020

Oppaswerk: bijna elke tiener heeft dit weleens als bijbaantje gehad. Voor het vaak makkelijke werk is dan ook geen diploma vereist. Of zou een EHBO-diploma toch geen overbodige luxe zijn?

Het is een makkelijke en flexibele bijbaan voor velen. Vaak hoeft men maar een paar uurtjes op de kinderen te passen, wat spelletjes met ze te spelen en ze vervolgens naar bed te brengen. Vooral voor tieners die nog geen diploma of certificaat hebben behaald is oppaswerk ideaal. Je hoeft hier namelijk nog geen officiële papieren voor te hebben. Zo kun je snel een gemakkelijk een zakcentje verdienen.

Ongeluk in klein hoekje
Toch is het oppassen niet altijd even makkelijk. Een ongelukje zit namelijk in een klein hoekje, helemaal wanneer het om kleine kinderen gaat. Bovendien gebeuren de meeste ongevallen ook nog eens in en rond het huis. Kinderen kunnen soms wild en onvoorspelbaar zijn en houden van rennen, klauteren en klimmen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat (kleine) kinderen regelmatig vallen.

Maar wat gebeurt er als het oppaskind zijn of haar hoofd heel hard stoot, flauwvalt of een bloedneus krijgt? Weet een oppas dan eigenlijk wel wat hij of zij moet doen? Zonder een EHBO-diploma weten de meeste mensen niet hoe zij correct en snel kunnen en moeten handelen in bepaalde situaties. Mocht een kind vallen en een bloedneus krijgen, dan is dat op zich nog geen groot probleem. Maar wat als een kind een klein Lego-blokje inslikt en dreigt te stikken? Weten wat te doen is dan van levensbelang.

Oppassen met EHBO-diploma
Om de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen en meer aandacht te schenken aan de ontwikkeling van kinderen, zijn gastouders en medewerkers van kinderdagverblijven inmiddels verplicht een EHBO-certificaat te hebben. Hebben zij dit niet, dan mogen zij de verantwoordelijkheid over de kinderen niet nemen. Ook oppassen werken met kinderen en zijn verantwoordelijk voor hen. Toch zijn zij nog niet verplicht een EHBO-certificaat te behalen.

Veel ouders kijken momenteel vaak alleen naar de karaktereigenschappen van de oppas aan huis en de kennis en ervaring. Soms zal dit ook zeker voldoende zijn voor het oppaswerk. Toch zou het verstandig zijn ook naar de EHBO-kennis te vragen. Elke ouder wil ten slotte toch het beste voor zijn/haar kind! Aan de andere kant zullen oppassen met een EHBO-diploma of –certificaat op zak waarschijnlijk ook meer aanvragen krijgen van ouders om op hun kinderen te passen. Het laat namelijk zien dat de oppas serieus is over het werk en de kennis bezit over hoe te handelen in geval van nood. Een win-win-situatie voor ouder, oppas en kind!

Benieuwd naar een EHBO cursus bij jou in de buurt? Bekijk onze Cursuskiezer