Hoeveel is je gehoor jouw waard?

geplaatst op 04 februari 2020

De meeste jongeren zal het waarschijnlijk pijnlijk bekend voorkomen. Je ligt na een avondje stappen in bed en je weet dat het stil is, maar toch hoor je een ruis of een piep in je oor. In de meeste gevallen is het de volgende ochtend gelukkig weg. Toch zijn er meer dan 1 miljoen Nederlanders die continu of afwisselend in lichte of ernstige vorm last hebben van een ruis of een piep in hun oor. En de laatste jaren stijgt het aantal mensen met klachten zelfs.

Oorsuizen, oftewel tinnitus

In de medische wereld heten deze gehoorklachten tinnitus. Het zijn geluiden die er in werkelijkheid niet zijn, maar die wel worden waargenomen. Wist je dat er meer dan 400 mogelijke oorzaken bekend zijn die tinnitus kunnen veroorzaken? Ik hoor je nu gelijk denken, ‘als er zo veel oorzaken zijn, kan ik er dan wel iets tegen doen?’ Wanneer je klachten krijgt tijdens of na een oorontsteking, bij het gebruik van medicatie of wanneer je het idee hebt dat het niet gerelateerd is aan harde geluiden, dan is het verstandig om contact te zoeken met je huisarts.

In de meeste gevallen in geluid de boosdoener. En dan voornamelijk (te) hard geluid. Uit onderzoek is gebleken dat intensief en langdurig gebruik van mobiele telefoons oorsuizen kan veroorzaken. Ook langdurig op hoog volume luisteren naar muziek via oordopjes vergroot deze kans op gehoorschade en tinnitus.

Beter voorkomen dan niet te genezen

Vooral jongeren onder de dertig jaar lopen regelmatig gehoorschade op door te harde muziek. En dat is veelal onnodig want goede gehoorbescherming kan dit voorkomen. VeiligheidNL heeft een aantal tips opgesteld waarmee jij er voor kan zorgen dat je gehoorschade en tinnitus zo veel mogelijk kunt voorkomen:

1. Uitgaan = oordoppen in

Goede gehoorbescherming kost slechts twee drankjes. Je koopt namelijk al een goede set oordoppen vanaf slechts € 5.95. Een kleine prijs voor je gehoor. Het is aan te raden deze te dragen wanneer je op plekken bent met hard geluid. Verder is het verstandig altijd minimaal twee meter afstand tot de boxen te bewaren.

2. Volumebegrenzer aan

Als je vaak naar muziek luistert via een koptelefoon of muziek-oortjes kan dat schadelijk zijn voor je gehoor. Hoe harder het volume, hoe groter de kans op schade. Door een volumebegrenzer op je telefoon of mp3-speler in te stellen blijft het volume onder de 85 decibel en bescherm je jouw gehoor. 

3. Oorkappen op

Werk je in lawaai? Bijvoorbeeld in de bouw of als muzikant? Dan loop je risico op gehoorschade. Bescherm jezelf tegen de risico’s van werken in lawaai door het dragen van goede gehoorbescherming. De werkgever is verplicht om bij geluid vanaf 80 decibel gehoorbescherming aan te bieden.

4. Meten = weten

Ben je op een plek waar het geluid hard is en vraag je je af of je oordoppen in moet doen? Download dan een decibelmeter app. Safe Noise voor IOS of deciBel voor Android. Deze apps geven aan hoe hoog het deciBel niveau is. Beven de 85 deciBel wordt het aangeraden om gehoorbescherming te dragen.


Heb jij een piep, suis of brom in je oor? Dan raden we je aan om de website van Stichting Hoormij te bezoeken voor meer informatie over de gevolgen, medische behandelingen en ervaringsverhalen van anderen.