Hoe overleef ik carnaval 2020?

geplaatst op 19 februari 2020

Op 11 november 2019 (de elfde van de elfde), om precies 11:11 uur, begon het carnavalsseizoen. De reden dat specifiek is gekozen voor deze datum en dit tijdstip is dat het getal 11 van oudsher als het getal van dwazen en gekken wordt beschouwd. Het nummer van Guus Meeuwis ‘t dondert en 't bliksemt’ zingt niet voor niets: ‘’behoed je voor het ergste, wees zeer goed voorbereid. Hou het hoofd maar boven water, in deze turbulente tijd’’. Daarom hebben we voor alle carnavallers die aankomend weekend afreizen naar de carnavalssteden elf(!) tips verzameld, zodat jij iedere ochtend fris en fruitig klaar staat voor een nieuwe dag vol carnavalsplezier.

#1: Kies een comfortabele outfit

Ga je carnavallen? Dan moet je wel een leuke outfit aan! Sommige mensen hebben voor iedere dag een nieuw extravagant pakje, maar één outfit voor het hele weekend mag natuurlijk ook. Het belangrijkste is dat je outfit comfortabel zit, want niemand wil last krijgen van ademnood door een te strak carnavalspak.

 

#2: Houd de weersvoorspelling in de gaten

De kans dat het op enig moment gaat regenen de aankomende dagen is groot en je wilt gedurende de dag & avond niet kletsnat rondlopen. Het kan in februari in de nacht ook erg koud worden en aangezien de festiviteiten tot in de vroege uurtjes doorgaan doe je er verstandig aan een jas mee te nemen wanneer je afreist richting een van de carnavalssteden. Bekijk van tevoren ook even de weersvoorspelling, dan weet je of een paraplu onderdeel van je outfit wordt.

 

#3: Drink niet te snel

Een normaal avondje stappen duurt veel minder lang dan de aanstaande carnavalsdagen. Je lichaam heeft gemiddeld anderhalf uur nodig om een glas alcohol te verwerken. Drink daarom niet te snel. Als je dat wel doet belast je je lever. Daarnaast zit je voor je het weet aan je max, nog voordat de avond is gestart. 

 

#4: Drink niet alleen alcoholische dranken

Het klinkt erg logisch: wissel je alcoholische dranken af met non alcoholische dranken en je kunt aan het eind van de avond de weg naar huis nog terug vinden. Toch vloeit het bier al snel rijkelijk terwijl je met je vrienden staat te hossen op nummers van Lamme Frans en Snollebollekes. Wil je de hele dag én avond los kunnen gaan zonder dat je de volgende ochtend met een flinke kater wakker wordt? Dan is het verstandig om tussen de alcoholische dranken door ook af en toe een glas water te drinken. 

#5: Slaap voldoende

Je lichaam krijgt het nodige te verduren tijdens als dat hossen, springen, drinken en zingen. Geef je lichaam daarom ook rust door voldoende te slapen. Een goede nachtrust is namelijk erg belangrijk voor het herstel van je lichaam. Zo sta jij 's ochtends weer fris naast je bed.

 

#6: Start de dag met een goed ontbijt

Begin de dag met een goed ontbijt. En dan bedoelen we niet de restanten van de afhaalpizza van afgelopen avond. Zorg voor een voedzame maaltijd vol vezels en vitamines. Hiermee start je niet alleen je lichaam en geest weer op, maar leg je ook de bodem een nieuwe dag feest. Want hossen op een lege maag is geen pretje!

 

#7: Wissel ongezond en gezond eten af

Worstenbroodjes, Butske bollen, Kruiketten. Allemaal erg lekker en ze worden volop gegeten tijdens carnaval! Maar het zijn niet de meest gezonde snacks. Eet daarom ook gezonde voeding want dat kan je lichaam echt goed gebruiken. Een banaan is bijvoorbeeld een gezond tussendoortje vol vezels en kalium.

 

#8: Zing, spring en hos mee

Al dat hossen, springen en polonaise lopen houdt je niet alleen warm, maar verbrandt ook de nodige calorieën. En dat is een win-win situatie gezien de calorieën die je naar binnen drinkt gedurende het weekend!

#9: Ken je grenzen

Het draait tijdens carnaval om plezier maken. En dat plezier moet niet ten koste gaan van je lichamelijke gesteldheid. Heb je zware benen van al dat dansen, ga dan even zitten voor een rustpauze. Of heb je het gevoel dat het tijd is om naar huis te gaan? Laat dat laatste drankje dan vooral staan, want morgen is er weer een nieuwe dag.

 

#10: Toch een kater?

Het kan gebeuren dat je toch net even wat te hard bent gegaan en je ’s ochtends wakker wordt met een flinke kater. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om van een kater af te komen en er is niet één remedie die voor iedereen helpt. We raden je vooral aan om je lichaam de tijd te geven om te herstellen voordat je je weer stort in de carnavalspret. 

 

#11: Houd oog voor je mede carnavallers

Het kan gebeuren dat iemand in je buurt onwel wordt om wat voor reden dan ook. Ontferm je dan over deze persoon door eerste hulp te bieden. Waarschuw eventuele beveiliging of hulpdiensten die in de buurt zijn en blijf bij het slachtoffer tot deze gearriveerd zijn.

Het komt tijdens carnaval regelmatig voor dat iemand die te veel gedronken heeft, eenmaal buiten bevangen wordt door de kou en bewusteloos op de grond valt. Tref je iemand bewusteloos aan? Bel dan altijd de hulpdiensten. Controleer vervolgens de ademhaling van het slachtoffer. Wanneer het slachtoffer ademt, leg hem/haar in de stabiele zijligging. Volg de verdere instructies van de centralist op en wacht tot de hulpdiensten zijn gearriveerd. Ademt het slachtoffer niet? Start dan direct met reanimeren en waarschuw de hulpdiensten. Blijf reanimeren tot de hulpdiensten het van je overnemen. Bekijk hier meer EHBO-tips.