Adviezen ketenpartners samengevat

geplaatst op 26 maart 2020

Laatste update: 14-01-2022

Het Oranje Kruis deelt op deze pagina alle relevante informatie en berichtgeving van (keten)partners. Op deze manier blijft u via onze website op de hoogte van de laatste stand van zaken en berichtgevingen vanuit de overheid, het RIVM en andere instanties. De belangrijkste adviezen worden op deze pagina samengevat. Op chronologische volgorde en met verwijzing naar de officiële bron, zonder aanpassingen van Het Oranje Kruis.

Rijksoverheid: Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag 15 januari (14-01-2022)
Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan. Lees hier het volledige bericht vanuit de Rijksoverheid.

Rijksoverheid: Verspreiding omikron vertragen: Nederland in lockdown (18-12-21)
Het is de afgelopen week duidelijk geworden dat omikron zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. Het OMT verwacht dat deze variant eind december al dominant zal zijn in Nederland. De verspreiding van de omikronvariant moet op korte termijn worden vertraagd om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat. Lees hier het volledige bericht vanuit de Rijksoverheid.

Rijksoverheid: Avondsluiting wordt verlengd, basisonderwijs week eerder dicht (14-12-21)
De effecten van de maatregelen en onze gezamenlijke inzet zijn zichtbaar. Maar zolang de ziekenhuizen vol liggen en reguliere behandelingen en operaties worden uitgesteld, moeten we het virus verder blijven terugdringen. Daarom verlengt het kabinet de maatregelen die sinds 28 november 2021 gelden tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022. Lees hier het volledige bericht vanuit de Rijksoverheid.

Avond-lockdown en strengere maatregelen overdag (26-11-2021)
Er wordt op korte termijn geen daling verwacht in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten. Lees hier het volledige bericht vanuit de Rijksoverheid.

Rijksoverheid: Besmettingen moeten omlaag: strengere regels om contacten te beperken (12-11-2021)
Het kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Deze zijn erop gericht het aantal contactmomenten per dag te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag zoveel mogelijk door, terwijl in de avond het aantal contactmomenten meer wordt beperkt. De maatregelen gaan in vanaf zaterdag 13 november 18.00 uur. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld. Lees hier het volledige bericht vanuit de Rijksoverheid.

Rijksoverheid: Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig (02-11-2021)
Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Daarom neemt het kabinet nu extra maatregelen. Naast het strenger handhaven van de reeds bestaande regels, dient onder andere vanaf zaterdag 6 november op meer plaatsen een coronatoegangsbewijs getoond te worden of een mondkapje te worden gedragen. Vuistregel hierbij is: óf een mondkapjesplicht óf een coronatoegangsbewijs. Lees hier het volledige bericht vanuit de Rijksoverheid.

Rijksoverheid: Nederland verder open met coronatoegangsbewijs (14-09-2021)
Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Lees hier het volledige bericht van de Rijksoverheid.

Rijksoverheid: fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd (16-08-2021)
De 22 miljoenste prik is gezet. Dat betekent dat de vaccinatiegraad in Nederland inmiddels hoog is en elke dag toe neemt. Maar er is toch een verdere stijging nodig. Om die reden heeft het kabinet besloten om voorzichtig te zijn en stap voor stap de anderhalvemeterregel los te laten. Vanaf 30 augustus geldt die regel niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle overige maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Lees hier het volledige bericht van de Rijksoverheid. 

Rijksoverheid: nieuwe coronaregels voor reizen en vakantie (26-07-2021)
Als je van plan bent om naar het buitenland te reizen, is het verstandig om te lezen in het reisadvies welke maatregelen gelden in het land waar je naar toe gaat of doorheen moet reizen. Reis je met het vliegtuig? Dan gelden daar aanvullende regels voor. Kijk voor de reisadviezen en kleurcodes op de website van de Rijksoverheid

Rijksoverheid: invoer nieuwe maatregelen in de zomer (10-07-2021)
Het aantal corona besmettingen is de afgelopen dagen flink gestegen. Alles wees op een mooie zomer, maar die moet helaas nog even op zich laten wachten. De versoepelingen die op 26 juni in zijn gegaan, moeten worden bijgesteld. Vanaf zaterdag 10 juli moet de horeca om 00:00 uur de deuren sluiten en gaan nachtclubs en discotheken voorlopig dicht. Ook worden binnen- en buitenevenementen waarbij geen vaste zitplek mogelijk is, geschrapt. Voor winkels, musea of kermissen verandert er niets. Lees hier het volledige bericht van het RIVM. 

Rijksoverheid: Stap 4 van het openingsplan (26-06-2021)
De teller van het aantal vaccinaties staat inmiddels op meer dan 12 miljoen. Het kabinet vindt het daarom verantwoord om de vierde stap van het openingsplan vanaf 26 juni in te laten gaan. Op deze dag openen alle deuren, waarbij de anderhalve meter regel nog steeds gehandhaafd wordt. De mondkapjes verdwijnen, maar blijft van toepassing op locaties waarbij afstand houden niet lukt, waaronder het openbaar vervoer en bij evenementen en festivals. Lees hier het volledige plan en de nieuwe regels.  

BVBN: Mondkapjesplicht vervalt grotendeels (25-06-2021)
Op 26 juni zetten we stap 4 van het openingsplan en gaat alles open, op anderhalve meter afstand. De mondkapjesplicht vervalt grotendeels: waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplicht gelden. Dit is het geval in het personenvervoer, in het OV en op aangewezen plekken rond het OV, bijvoorbeeld stations. Ook op luchthavens en in vliegtuigen. En in het voortgezet onderwijs. Ook bij contactberoepen vervalt de mondkapjesplicht. Daar geldt wel dat er een checkgesprek moet plaatsvinden. Concreet betekent dit voor BHV-EHBO-Reanimatie en Veiligheidscursussen en het brancheprotocol het advies om, tijdens het oefenen van vaardigheden waarbij anderhalve meter afstand houden niet kan, een mondkapje te dragen. Dit in lijn met het advies op Rijksoverheid.nl.
Het brancheprotocol van december 2020 is nog steeds het meest actueel.

Rijksoverheid: Stap 4 van het openingsplan (18-06-2021)
De teller van het aantal vaccinaties staat inmiddels op meer dan 12 miljoen. Het kabinet vindt het daarom verantwoord om de vierde stap van het openingsplan vanaf 26 juni in te laten gaan. Op deze dag openen alle deuren, waarbij de anderhalve meter regel nog steeds gehandhaafd wordt. De mondkapjes verdwijnen, maar blijft van toepassing op locaties waarbij afstand houden niet lukt, waaronder het openbaar vervoer en bij evenementen en festivals. Lees hier het volledige plan en de nieuwe regels.  

Rijksoverheid: Stap 2: Sportscholen open en buiten meer mogelijk (11-05-2021)
Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom worden op 19 mei, als de cijfers dit toelaten, een aantal coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Lees hier welke maatregelen dat zijn.

Rijksoverheid: winkels en terrassen deels open, einde avondklok (20-04-2021)
Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april. Lees hier het volledige bericht.

Rijksoverheid: Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk (13-04-2021)
We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer. Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Lees hier het volledige persbericht.

Rijksoverheid: Maatregelen tegen corona blijven gelden (23-03-2021)
De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Lees hier het volledige bericht.

Rijksoverheid: Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord (08-03-2021)
Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken. Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Lees hier het volledige persbericht.

Rijksoverheid: Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown (23-02-2021)
Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. De Britse variant zorgt ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Een derde golf lijkt onvermijdelijk. Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. Lees hier het volledige persbericht.

Rijksoverheid: Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt verlengd (02-02-2021)
Nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. Om deze 3de golf tegen te gaan, en om de zorg te ontlasten heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Lees hier het volledige persbericht.

Rijksoverheid: Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten (20-01-2021)
Het kabinet maakt zich grote zorgen om de Britse- en andere varianten van het coronavirus, die nog besmettelijker zijn dan het virus dat we al kennen. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom is het voornemen van het kabinet om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Daarnaast worden extra maatregelen ingevoerd om onder andere het huidige besmettingsniveau verder te verlagen. Lees hier welke nieuwe maatregelen het kabinet heeft afgekondigd.

Rijksoverheid: Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown (12-01-2021)
Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care te laten dalen. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Lees hier wat dat betekent voor de huidige maatregelen.

Rijksoverheid: Lockdown om contacten tot een minimum te beperken (14-12-2020)
Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe. ​Lees hier welke maatregelen er ingesteld worden.

Rijksoverheid: gedeeltelijke lockdown ook tijdens feestdagen (08-12-2020)
Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. De druk op de zorg neemt nog maar weinig af. Dagelijks worden nog gemiddeld 24 mensen op de intensive care opgenomen. Daarom moet de gedeeltelijke lockdown voort blijven zetten, ook tijdens de feestdagen. Lees hier het volledige bericht.

Rijksoverheid: verplicht gebruik mondkapjes openbare ruimtes (01-12-2020)
Vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Weet je waar je een mondkapje moet dragen, hoe je een mondkapje draagt en wat goede mondkapjes zijn? Je leest het hier.

Rijksoverheid: Gedeeltelijke lockdown gaat verder (17-11-2020)
Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. Onder meer musea, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van 2 weken weer open en we mogen weer sporten in groepslessen. Tegelijk blijft de gedeeltelijke lockdown in stand. Lees hier het volledige bericht.

Rijksoverheid: Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown (03-11-2020)
Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende 2 weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen. Lees hier welke extra maatregelen dat zijn.

Gedeeltelijke lockdown; cursussen en examens kunnen wel door (15-10-2020)
Het Nederlands Instituut voor bedrijfshulpverlening (NIBHV), Het Oranje Kruis, het Rode Kruis, de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) zijn na overleg over de maatregelen van de overheid overeengekomen dat binnen de richtlijnen van het RIVM en de toegestane samenkomst van 30 personen, de opleidingen en examens wel door kunnen gaan. Lees hier het volledige bericht.

Rijksoverheid: Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen (13-10-2020)
Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Lees hier welke maatregelen dat zijn.

NRR: Alle reanimaties buiten het ziekenhuis volgens COVID-19 richtlijn (09-10-2020)
Gezien het almaar stijgende aantal besmettingen met het coronavirus is besloten voorlopig alle slachtoffers met een circulatiestilstand te reanimeren volgens de COVID-19 richtlijnen, zoals beschreven in het advies “Reanimatie buiten het ziekenhuis tijdens de COVID-19 pandemie” van 19 juni 2020. Lees hier het herziende advies van de NRR.

Rijksoverheid: Aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus terug te dringen (28-09-2020)
Tijdens de persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van VWS Hugo de Jonge zijn nieuwe landelijke maatregelen afgekondigd. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen zijn in elk geval voor de komende drie weken van kracht. Lees hier welke maatregelen dat zijn.

Rijksoverheid: Nieuwe regionale maatregelen om het virus in te dammen (18-09-2020)
Het kabinet heeft in nauwe samenwerking met 6 veiligheidsregio’s maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Overkoepelend zijn 3 maatregelen afgekondigd. Lees hier alle overkoepelende en regionale maatregelen.

Rijksoverheid: geen versoepelingen van maatregelen (01-09-2020)
Minister-president Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge hebben dinsdag 1 september in een persconferentie de stand van zaken over het coronavirus gedeeld. Zo gaven zij aan waar we nu, ongeveer een half jaar na het begin van de uitbraak, staan. Ook stonden zij stil bij wat de overheid doet om een tweede golf voor te blijven. Lees het hele persbericht.

Rijksoverheid: geen feestjes en borrels thuis (18-08-2020)
Het kabinet maakt zich zorgen omdat het coronavirus zich gestaag verspreidt. "Ik val maar met de deur in huis: het gaat niet goed met de ontwikkelingen in ons land", begon Rutte de persconferentie. Daarom worden lokale, regionale en enkele landelijke maatregelen weer verscherpt. Lees hier welke maatregelen dat zijn.

Rijksoverheid: grip op coronavirus met lokale maatregelen (06-08-2020)
Het is zorgelijk dat er recentelijk meerdere lokale uitbraken zijn geweest van het coronavirus. Als we het tij met elkaar niet keren, dan dreigen we de grip op de verspreiding van het virus weer te verliezen. Daarom worden lokale, regionale en enkele landelijke maatregelen weer verscherpt. Lees hier welke maatregelen dat zijn.

Rijksoverheid: per 1 juli blijft 1,5 meter de norm
Opnieuw kunnen we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. We starten een nieuw hoofdstuk en gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen. Lees hier de nieuwe regels per 1 juli 2020

NRR: richtlijnen reanimatie buiten het ziekenhuis per 22 juni terug naar normaal
Voor de basale reanimatie (BLS) geldt vanaf 22 juni dat het advies is deze weer uit te voeren volgens de normale richtlijn inclusief beademen tenzij de centralist van de meldkamer ambulancezorg anders aangeeft. De komende dagen zijn nodig om de herziene richtlijnen te implementeren bij de meldkamers ambulancezorg en HartslagNu. Download hier het herziende advies van de NRR.

PROTOCOL COVID-19: inzetbaarheid LOTUS®slachtoffer
Na een aantal intensieve weken zijn ZOEKslachtoffers.nl en SDG slachtoffers in nauwe samenwerking en met de inzichten/ adviezen van Het Oranje Kruis, erin geslaagd om officieel groen licht te krijgen voor het protocol ‘COVID-19: Inzetbaarheid LOTUS®slachtoffer’ van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het protocol is hier te downloaden.

NRR: coronaproof reanimeren, 'Geen mond-op-mondbeademing meer'
In navolg van het gezamenlijk protocol BHV-, EHBO-, reanimatie en overige veiligheidscursussen heeft het NRR een informatief interview gegeven aan NU.nl over Coronaproof reanimeren. Bekijk hier het interview.

Gezamenlijk protocol gereed voor het geven van EHBO- en BHV-cursussen
Het NIBHV, Het Oranje Kruis, het Rode Kruis, de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) hebben een gezamenlijk protocol opgesteld om EHBO- en BHV-cursussen te kunnen geven in de nieuwe anderhalvemetermaatschappij. Lees hier het persbericht en protocol.

NRR: Nieuw advies, vanaf 15 juni hervatten BLS onderwijs met protocol
De NRR heeft de afgelopen periode intern, maar ook samen met veldpartijen, nagedacht over hervatting van het reanimatieonderwijs. Ten aanzien van het reanimatieonderwijs adviseert de NRR het volgende: Basic Life Support (BLS) onderwijs kan vanaf 15 juni worden hervat als wordt voldaan aan het protocol ‘Veilig trainen voor BHV-, EHBO-, reanimatie- en veiligheidscursussen tijdens de COVID-19 pandemie’. Lees hier het volledige advies van de NRR.

Rijksoverheid: Corona-aanpak, de volgende stap
Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Het kabinet kondigt op 19 mei aan dat er per 1 juni in Nederland opnieuw enkele maatregelen zullen worden versoepeld: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. Je leest welke maatregelen er versoepeld worden in het volledige persbericht.

NRR: nieuw advies over reanimatiecursus
De Nederlandse Reanimatie Raad heeft op 23 april het advies afgegeven geen reanimatiecursussen te organiseren waar deze niet direct noodzakelijk zijn. Het advies geldt tot 1 juni. Lees hier het volledige advies.

Rijksoverheid: maatregelen corona verlengd tot en met 19 mei
Het kabinet heeft vandaag besloten dat de meeste coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met 19 mei. We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Hoewel de situatie nog heel fragiel is, komt er wel voorzichtig ruimte voor kinderen en jongeren. Lees hier het volledige persbericht.

NRR: vernieuwd advies over reanimatie
De Nederlandse Reanimatie Raad heeft vernieuwde adviezen uitgebracht voor tijdelijke aanpassingen van de reanimatierichtlijnen voor een circulatiestilstand buiten het ziekenhuis. In overleg met het RIVM en andere betrokken partijen zal de NRR bekendmaken wanneer deze adviezen worden aangepast of ingetrokken. Eerder gepubliceerde adviezen van de NRR zijn in de huidige versie verwerkt en waar nodig bijgesteld of aangevuld. Het document ‘Beperking hulpverlening bij reanimatie’ van 23 maart 2020 komt hiermee te vervallen. Lees hier de vernieuwde adviezen.

Rijksoverheid: coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april
Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht. Lees hier het volledige nieuwsbericht.

Rijksoverheid: Nederlandse aanpak van het coronavirus en veelgestelde vragen
De Rijksoverheid heeft een speciale pagina met meest gestelde vragen over de aanpak van COVID-19 in Nederland. Op deze pagina vind je antwoorden op vragen over thuisblijven & afstand houden, boodschappen doen, social distancing en groepsvorming & samenscholingsverbod. Lees hier meer.

Rijksoverheid: instructie en adviezen Rijksoverheid en RIVM
Het Oranje Kruis volgt steeds instructie en adviezen door Rijksoverheid en RIVM op. Dientengevolge hebben wij onze examinering tot nader opgeschort. Dit betekent in de praktijk dat wij wachten tot de heroverweging, van de aanvullende en aangescherpte maatregelen, op 6 april aanstaande. Lees hier de aanvullende maatregelen getroffen op 23 maart.