Eerste examens Eerste Hulp in coronatijd

geplaatst op 16 juni 2020

Maandag 15 juni was het dan eindelijk zover: de eerste kandidaten mochten opgaan voor het examen Eerste Hulp met de aangepaste richtlijnen. Deze bijzondere groep zou oorspronkelijk examen doen op de eerste dag van de intelligente lockdown. Drie maanden later kon dit dankzij de versoepeling van de overheid eindelijk plaatsvinden.

Voorafgaand aan het examen bespraken de examinatoren, opleider en het LOTUS®slachtoffer of alles in orde was. Men liep daarbij tegen een paar praktische uitdagingen aan, bijvoorbeeld een gladde pop waar het verband makkelijk vanaf gleed. Maar met wat kleine aanpassingen stond uiteindelijk alles klaar voor de kandidaten.

Tijdens het examen viel het op dat iedereen goed uit de voeten kon met de aangepaste richtlijnen LOTUS®slachtoffer Joke vertelt dat ze het prettig vindt gaan. ‘Het loopt lekker en de indeling voor de LOTUS® is goed. Door duidelijke afspraken te maken met de examinator over wanneer een kandidaat wel of niet binnen de 1.5 meter mag komen, voel ik me op mijn gemak’.

Examinatoren Agnes en Marijke zijn het met Joke eens. ‘Het is belangrijk om vooraf goede afspraken te maken en elkaar te ondersteunen’, zegt Agnes. ‘In het begin is het even zoeken naar de balans, maar wanneer deze gevonden is valt het reuze mee’. Ook Marijke is positief. ‘Er werd voldoende afstand gehouden en de kandidaten waren goed voorbereid op het aangepaste examen.’

Uiteraard waren de kandidaten een tikkeltje nerveus, want het was een tijd geleden dat zij oorspronkelijk op zouden gaan voor het examen. Gelukkig zijn ze tussentijds bijgeschoold door de opleider, vertelt kandidaat Bastiaan. Ondanks dat het in het begin nogal onwennig voelde om met een mondkapje op eerste hulp te verlenen, vond hij het examen in deze stijl toch goed. ‘Soms is het lastig te bepalen wanneer je het LOTUS®slachtoffer binnen de 1.5 meter mag benaderen.

De opleider vertelde dat ze het van tevoren allemaal spannend vond. ‘Maar de richtlijnen waren erg duidelijk, waardoor ik de kandidaten goed kon voorbereiden en omscholen. En nu we weer les geven, merken we ook dat het voor nieuwe groepen eigenlijk normaal wordt om altijd een mondkapje en handschoenen te dragen. Uiteraard hopen we dat alles in de nabije toekomst weer teruggaat naar normaal. Maar tot die tijd is dit zeker een passend alternatief.’