Een veilig thuis

geplaatst op 10 augustus 2020

Woninginbraken komen helaas geregeld voor. De politie doet er veel aan om inbrekers te pakken, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. En daar kunt u zelf al veel aan doen. Of het nu in de donkere wintermaanden gebeurt of in de zomer door een open raam: een inbraak heeft meestal een grote impact. Niet alleen snuffelen vreemden in uw persoonlijke spullen, ook laten ze vaak een enorme bende achter en nemen ze waardevolle spullen mee. Het gevoel van veiligheid in het eigen huis wordt zwaar op de proef gesteld.

Ook in de afgelopen maanden was het weer goed raak. Volgens Sybrand van der Velden, landelijk projectleider/coördinator Woninginbraak & Heling, zijn het in steden meestal plaatselijke daders die inbreken. Daartegenover worden woninginbraken in landelijke gebieden vaker gepleegd door mobiel opererende inbrekers, al dan niet in georganiseerd verband. In beide gevallen geldt: hoe langer ze proberen een woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven.

 

Veelgebruikte methodes

Ondanks dat geen inbraak hetzelfde is, zijn er methodes die vaker gebruikt worden dan andere. In de zomermaanden wordt het dieven veelal makkelijk gemaakt doordat ramen en deuren langer openstaan om het huis ‘lekker door te luchten’. Maar ook een gesloten woning geeft geen garanties. Het zogeheten ‘hengelen’ via de brievenbus, waarbij met bijvoorbeeld een kleerhanger de slothaak wordt opengetrokken, en het ‘flipperen’ met een bankpasje tussen de deur en het kozijn komen niet alleen in films voor.

Daarnaast zijn veelgebruikte methodes het zogenaamde ‘cilindertrekken’ en ‘cilinder afbreken’ populair. ‘Hierbij wordt een schroef in het cilinder van het slot gedraaid of met een tang de cilinder afgebroken, waarna deze eruit kan worden getrokken’, verteld Van der Velden. ‘Zonder cilinder is de deur of het raam makkelijk te openen.’ Ook het ingooien van een ruit komt veelvuldig voor. Hierna wordt met een hand door het gat het raam of de deur geopend. Soms is het gat echter zo groot dat de inbreker(s) er simpelweg door naar binnen stappen. En vergeet de ‘traditionele’ inbreker niet, die met een koevoet ramen en deuren forceert om binnen te komen. 

Sybrand van der Velden

Preventie

Helaas is niet elke inbraak te voorkomen. Toch kan er veel gedaan worden om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Een simpele tip is al geen huissleutels te verstoppen onder een deurmat of bloempot. Deze plekken worden zo ontdekt. En hang nooit een naam of adreslabel aan de sleutel(bos). Bij een verloren sleutel kan dan makkelijk het adres worden gevonden. Sluit bovendien bij het verlaten van het huis altijd alle ramen en deuren, ook als u maar eventjes weg bent. En draai daarbij de deur altijd op slot. Zorg ervoor dat ramen en deuren over goedgekeurd hang- en sluitwerk beschikken met beslag tegen cilindertrekken. En plaats anti-inbraakstrips tegen het flipperen en het gebruik van een koevoet.

Om de kat niet op het spek te binden, is het verstandig kostbaarheden zoals laptops, zilverwerk en sieraden niet in het zicht te leggen van buitenaf. Zodra duidelijk wordt dat er echt iets te halen valt, zal harder gewerkt worden om binnen te komen. Inbrekers werken liever in het donker. Laat daarom ’s avonds altijd een lamp aan als u niet thuis bent. Tijdens een vakantie kan het handig zijn hiervoor een automatische lichtschakelaar te gebruiken. Dan lijkt het net of er wel iemand thuis is. Veel schakelaars beschikken over een random-functie waarbij de lichten op verschillende tijden aan en uit gaan.

Naast de politie zijn ook buren belangrijke personen bij het voorkomen van inbraak. Laat het hen altijd weten wanneer u langere tijd niet thuis bent, dan kunnen zij een oogje in het zeil houden. Het is handig eventuele struiken in de tuin kort te houden zodat het huis goed zichtbaar is. Laat iemand tijdens de vakantie de post uit de brievenbus halen en eventueel af en toe wat verplaatsen in het huis zodat het lijkt dat er geleefd wordt. Ook een alarm kan natuurlijk preventief werken. Zo niet, dan wordt in ieder geval iemand gealarmeerd mocht het misgaan.

Eerste Hulp Bij Inbraak

Is er toch ingebroken? Bel dan direct 112 als u denkt dat de daders nog in de buurt zijn. Betreed de woning niet en ruim nog geen schade op totdat de politie gearriveerd is. Eventuele sporen zouden kunnen leiden naar serie-inbrekers. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij over de afhandeling van de schade. Soms zijn er afspraken gemaakt met schadeherstellers of stuurt de verzekering iemand die u het werk uit handen neemt.

Als een slot geforceerd is en er direct een nieuwe ingezet moet worden, pas dan op voor malafide slotenmakers. Helaas zijn deze niet makkelijk te herkennen, maar een rekening van meer dan €200 (zonder slot) is echt niet nodig. Van der Velden: ‘Kom niet voor verrassingen te staan en werk met een PKVW (Politie Keurmerk Veilig Wonen) erkende slotenmaker. Deze is te vinden op de site Hetccv.nl/keurmerken/vakman/politiekeurmerk-veilig-wonen. Met het invullen van uw postcode vindt u een betrouwbare slotenmaker bij u in de buurt.’

Blokkeer na een inbraak bovendien direct alle gestolen bankpasjes en simkaarten van gestolen telefoons. En mocht er behoefte aan zijn, neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland. Zij zijn er voor zowel emotionele schade als praktische zaken.