Bij een hartstilstand telt elke seconde

geplaatst op 16 oktober 2020

Ieder jaar krijgen circa 17.000 mensen in Nederlands een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Doordat het hart stopt met pompen, krijgen de organen en hersenen geen bloedtoevoer en dus ook geen zuurstof meer. Een hartstilstand is een levensbedreigende situatie: als er niet wordt ingegrepen, overlijdt het slachtoffer. Gelukkig hebben de opkomst van oproepsystemen zoals HartslagNu, de ontwikkeling en landelijke verspreiding van AED’s en de training van EHBO’ers ervoor gezorgd dat de overlevingskans na een hartstilstand de afgelopen decennia sterk is verbeterd. Op World Restart a Heart Day willen wij samen met zo veel mogelijk mensen anderen stimuleren als burger eerste hulp te kunnen verlenen bij levensbedreigende situaties.

Reanimatie in cijfers

Ieder jaar worden er in Nederland 8.000 mensen gereanimeerd. Dat zijn bijna 22 mensen per dag! De meeste slachtoffers krijgen een hartstilstand in en rondom het huis, op straat of in een publiek gebouw. In meer dan 75% van de gevallen start een omstander met reanimeren en in meer dan 50% van alle reanimaties sluit een omstander een AED aan nog vóór aankomst van de ambulance.

In de jaren negentig overleefde slechts 9% van de slachtoffers een hartstilstand. De overlevingskans is sindsdien erg verbeterd. Tegenwoordig overleeft 23% van de slachtoffers het, mede door het vroegtijdig starten van reanimeren door omstanders en het aansluiten van een AED. Hoe eerder er begonnen wordt met reanimeren, des te groter de kans op overleven.

Belang burgerhulpverlening

Een slachtoffer dat binnen 6 minuten na een hartstilstand gereanimeerd wordt en bij een schokbare hartritmestoornis wordt gedefibrilleerd,  heeft een overlevingskans van 50 tot 70%. Iedere minuut dat er later wordt gestart, verlaagt de overlevingskans met 10%. Wanneer je bedenkt dat de gemiddelde aanrijtijd van een ambulance tussen de 8 à 10 minuten is, wordt het belang van burgerhulpverleners goed duidelijk. 

Voor de overlevingskans van een slachtoffer met een hartstilstand is het dus ontzettend belangrijk dat een hulpverlener binnen 6 minuten ter plaatse is. Om dat mogelijk te maken bestaat sinds 2007 het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Hiermee worden mensen in de buurt van een slachtoffer opgeroepen te komen reanimeren en een AED naar het slachtoffer te brengen. Deze burgerhulpverleners hebben geleerd te reanimeren, bijvoorbeeld voor het Diploma Eerste Hulp of Diploma Levensreddend Handelen, en hebben zich aangemeld bij het oproepsysteem.

In 2019 zijn er op een dag honderden nieuwe burgerhulpverleners voor HartslagNu bijgekomen. Tijdens Wereld Hart Dag op 29 september heeft Het Oranje Kruis dat jaar een groots, landelijk evenement neergezet in samenwerking met BNNVARA, HartslagNu, ambulanceposten, instructeurs en vele anderen om samen, in een dag, zo veel mogelijk mensen op te leiden voor het Certificaat Levensreddend Handelen. En met succes! Want honderden deelnemers werden competent bevonden en konden zich met het gloednieuwe certificaat aanmelden bij HartslagNu.

 

Wereldwijde aandacht

Vandaag, 16 oktober, vindt dit jaar de derde editie van World Restart a Heart Day plaats. Dit gezamenlijke initiatief van onder andere de Nederlandse Reanimatie Raad wil meer mensen stimuleren als burger eerste hulp te kunnen verlenen bij levensbedreigende situaties. Daarom proberen we gezamenlijk met zo veel mogelijk organisaties en mensen via social media aandacht te vragen voor reanimatie door omstanders. Klik op de onderstaande button voor meer informatie hoe jij ook mee kunt doen.

Doe ook mee!