Aangepaste dienstverlening door verlengde lockdown

geplaatst op 13 januari 2021

Disclaimer informatie en documenten over COVID-19

In verband met wisselende maatregelen vanuit de overheid is de informatie in dit nieuwsbericht wellicht (deels) verouderd. Voor de meest recente informatie over COVID-19 verwijzen we naar het laatste nieuwsbericht.

Laatste update: 4 februari 2021

Afgelopen dinsdag sprak premier Rutte het land voor de tweede keer dit jaar toe. ’’We zitten in een spannende, onzekere fase’’. Nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. Daarom is het onvermijdelijk om de lockdown tot 2 maart te verlengen.

In de basis van de EHBO-richtlijnen staat dat de veiligheid van de hulpverlener voorop staat. De onzekere tijden rondom het coronavirus roepen dan ook vragen op omtrent het veilig verlenen van eerste hulp. Begrijpelijk, want voor iedereen is deze situatie onderhevig aan constante veranderingen. In verband met de huidige maatregelen en de lockdown heeft Het Oranje Kruis het volgende besloten ten aanzien van haar dienstverlening:

  • Alle door Het Oranje Kruis georganiseerde examens blijven tot nader order opgeschort.
  • Alle door Het Oranje Kruis georganiseerde examinatorentrainingen blijven tot nader order opgeschort.
  • Het Oranje Kruis gaat momenteel coulant om met vervaldata van EHBO-certificering.
  • Het Oranje Kruis ontvangt geen bezoek op kantoor aan de Scheveningseweg 44 te Den Haag en zal zelf ook geen bedrijfsbezoeken afleggen.

Geplande examens
Uiteraard kunt u uw examen kosteloos verplaatsen. Momenteel is Het Oranje Kruis aan het inventariseren welke examens gepland zijn in de periode van nu tot en met 2 maart. De komende dagen nemen we contact op met de organisatie of het opleidingsinstituut om de geplande examens kosteloos te verplaatsen. Maatwerk is mogelijk waar het gaat om onder andere medische beroepen.

Coulanceregeling
Gelet op de huidige omstandigheden is het voor zowel opleidingsinstituten als Het Oranje Kruis niet mogelijk EHBO-praktijksessies te organiseren waar de aangeleerde vaardigheden worden getoetst. Mede hierdoor verlopen momenteel veel EHBO-certificaten en -diploma’s. Het Oranje Kruis past derhalve tot nader order coulance toe onder verwijzing naar de geldende reglementen. Lees hier meer over deze coulanceregeling.

Lockdown en het Onderwijs en Kinderopvang
In afwachting van het overheidsbesluit rondom het eventueel eerder opheffen van de lockdown binnen het onderwijs en de kinderopvang, kan Het Oranje Kruis heroverwegen haar dienstverlening al dan niet gedeeltelijk te hervatten. We zullen hierover publiceren wanneer hierover meer duidelijkheid is.

Veel gestelde vragen
De lockdown en COVID-19 (coronavirus) leiden tot veel vragen vanuit zowel opleidingsinstituten als cursisten. Het Oranje Kruis heeft hiervoor een aparte pagina op haar website aangemaakt met veelgestelde vragen en antwoorden