Week van de teek: Beten herkennen en behandelen

geplaatst op 21 april 2021

Het kwik schiet langzaam omhoog. De wandelschoenen worden weer uit de kast gehaald, de collectie winterkleding maakt plaats voor korte broeken en rokken en de picknick kleden worden uitgeklopt. Klaar om de warmte te verwelkomen. Maar wat doe je als je onverwachts bezoek krijgt van een teek. Voorkomen is beter dan genezen, maar dat kan niet altijd het geval zijn. Gelukkig delen we graag alles over het herkennen en behandelen van een tekenbeet.

De teek. Een klein, spinachtig diertje. Voor het blote oog is de teek vaak moeilijk te herkennen als het op de huid is beland. Omdat een tekenbeet pijnloos is, heb je het niet snel door als je gestoken bent. De teek scheidt namelijk samen met haar speeksel een verdovend middel uit. De teek houdt overigens van warme, niet goed zichtbare plekjes. Het is dus belangrijk om na een stevige wandeling of picknick je gehele lichaam goed te controleren. En dan met name de knieholtes, navel, oksels, liezen en bilspleet. 

Een teek nestelt zich vast in de huid. Als het diertje nog geen bloed tot zich heeft genomen, vormt het enkel een klein puntje op het huidoppervlak. Eenmaal volgezogen wordt de teek groter en bolvormiger en is het dus makkelijker te herkennen op het lichaam. 

Actie ondernemen
Ben je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gebeten door een teek en ben je er binnen 24 uur bij? Onderneem dan heel snel actie. Doe dit voorzichtig! Zo voorkom je dat de teek beschadigd of geplet kan worden. Met een speciale tekentang- of kaart kan je de teek eenvoudig uit het huidoppervlak verwijderen. Lees wel even goed de bijsluiter voordat je ermee aan de slag gaat en vergeet niet na afloop de tijd en datum van verwijderen te noteren. Het is namelijk belangrijk dat je de tekenbeet ruim drie maanden na verwijdering in de gaten houdt. Wil je meer weten over wat je moet doen bij een tekenbeet? Bezoek onze tipspagina Beten en steken. Hier vind je meer informatie over alle soorten insectenbeten- en steken.

De juiste behandeling
Zit er een klein, rood plekje op de huid? Dan is dit een doodnormale reactie van het lichaam. Als de teek niet binnen 24 uur verwijderd wordt kunnen er complicaties ontstaan. Een tekenbeet kan namelijk tot de ziekte van Lyme lijden. Krijg je opeens klachten zoals spier- of gewrichtspijn of een rode kring rondom de plek van de beet? Dan kunnen dit symptomen van Lyme zijn. Maar verschijnselen gelijksoortig aan de zomergriep of andere afwijkingen zoals zwelling van de tepel of oorlel kunnen hier ook op duiden. Neem dan direct contact op met de huisarts! 

Bij een EHBO-cursus zijn beten en steken een belangrijk onderdeel. Wil jij goed voorbereid zijn en jezelf en anderen kunnen helpen? Haal dan je Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis.