Week van de teek

geplaatst op 19 april 2021

Het tekenseizoen is weer gestart, en dat betekent opletten! Want jaarlijks krijgen ongeveer 27.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme als gevolg van een tekenbeet. En daarvan houden 1000 tot 2500 slachtoffer langdurige klachten. Gelukkig zijn er veel manieren om een tekenbeet te voorkomen, onder andere met goede voorlichting. Daarom deelt Het Oranje Kruis deze week een aantal interessante artikelen over teken, preventie van tekenbeten en eerste hulp na een tekenbeet. Vandaag trappen we af met een introductie over dit spinachtige diertje.

Teken en het leefgebied

Een teek is een klein, plat, spinachtig insect dat donkerbruin van kleur is. Er bestaan verschillende soorten teken, waarvan de schapenteek het meest voorkomt in Nederland. De kleine diertjes leven vooral in de Nederlandse bossen en duinen, parken en tuinen. Daar vind je ze in de buurt van bomen en struiken en op plekken waar de bodem bedekt is met hoog gras. Eenmaal op het lichaam gaat de teek op zoek naar een warm plekje waar hij zich vast kan bijten.

Reuzeteken?

De afgelopen jaren werden er een aantal Hyalomma-teken, beter bekend als reuzeteken, gevonden in Nederland. De meest herkenbare kenmerken van deze soort zijn de gestreepte pootjes en de grootte. De Hyalomma-teek is namelijk 2 á 3 keer groter dan zijn soortgenoten. De media doopten hem om tot ‘monsterteek’, want het scheen dat deze soort hard achter een potentieel slachtoffer aan rent, als een jagende spin. In werkelijkheid valt dat reuze mee en probeert een Hyalomma-teek met de snelheid van een pissebed op een gastheer te klimmen voor een bloedmaaltijd. Ondanks dat deze teken ook ziektes over kunnen brengen, is die kans in Nederland ontzettend klein.

Tekenbeten voorkomen

Je kunt verschillende dingen doen om de kans op een tekenbeet te verkleinen. Blijf bijvoorbeeld tijdens een wandeling op de paden, en loop niet te dicht langs hoog struikgewas. Daarbij kun je bedekkende kleding dragen, het liefste licht van kleur. Zo maak je het de teek moeilijk om op je huid te komen en is hij makkelijker te zien op je kleding. Je kunt jezelf tevens insmeren met DEET, of speciale sokken dragen die geïmpregneerd zijn waardoor de teek zich niet meer vastbijt.

Het is belangrijk om je lichaam na een wandeling door het bos, de duinen of een park altijd te controleren op de aanwezigheid van teken. Het liefste gelijk na de wandeling zodat een teek niet de tijd krijgt zich vast te bijten. Teken nestelen zich graag op de warme plekken van je lichaam, dus controleer extra goed in de knieholtes, lies en achter de oren. In het volgende artikel vertellen we je alles over wat te doen als je toch gebeten bent, en hoe je de ziekte van Lyme herkent.