Hooikoorts

geplaatst op 16 juni 2021

De periode waarin je last krijgt van hooikoorts is geheel afhankelijk van de bloeiperiode van bomen, grassen en planten waarvoor je allergisch bent. De meeste soorten bloeien van februari tot september. In deze periode heb je dan ook de meeste kans op symptomen van hooikoorts. De grote piek van het hooikoortsseizoen ligt tussen mei en juli, waarin de eerste grassen beginnen te bloeien. Een groot deel van de lucht is hierdoor gevuld met pollen. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet zodat je de strijd tegen hooikoorts aan kunt gaan.  

 

Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een allergie voor sommige pollen, grassen, bomen en planten. Hiervan zweven kleine deeltjes in de lucht. Om ervoor te zorgen dat deze deeltjes niet schadelijk zijn voor het lichaam, maakt het histamine aan. Door het aanmaken van histamine zwelt het slijmvlies op en vernauwen de bronchiën. Hooikoorts is voornamelijk erg hinderlijk, maar het kan verder geen kwaad. Zodra het stuifmeel van de pollen uit de lucht is verdwenen, verminderen de klachten vaak vanzelf. 

Symptomen van hooikoorts
Als je last hebt van hooikoorts, merk je dat vaak aan een verstopte neus en branderige ogen. Maar je kan ook last hebben van niesaanvallen, hoofdpijn, hoesten of weinig eetlust. Hooikoortsklachten verschillen per persoon, maar dit zijn de klachten die het vaakst voorkomen. De klachten komen vaak overeen met een allergie voor katten of huisstofmijt. 

Eerste hulp bij hooikoorts
Hooikoorts is niet te genezen, maar je kunt als eerste hulpverlener wel tips geven aan het slachtoffer om klachten te voorkomen of te verminderen. Bij de apotheek of drogist zijn er genoeg zelfzorgmiddelen beschikbaar die hooikoorts op twee manieren kunnen tegengaan:

 • Het voorkomen van hooikoortsklachten
  Het is mogelijk om middelen met cromoglicinezuur te gebruiken om je minder gevoelig te maken voor hooikoorts prikkels. Deze middelen werken alleen als het gebruikt wordt voordat de klachten beginnen. Als je vaak last hebt van hooikoorts is het belangrijk om hier op tijd mee te beginnen.
 • Het verzachten van hooikoortsklachten
  Hooikoortsklachten zijn vrij snel te bestrijden. Producten die stoffen zoals cetirizine en loratadine bevatten kunnen hiervoor zorgen. Deze stoffen remmen de overgevoeligheidsreactie op hooikoorts, waardoor ook de symptomen verminderen. Ook remt het de zwelling van het slijmvlies, zodat vrijer ademen mogelijk wordt.

Indien het slachtoffer een allergische reactie krijgt, kunnen er enkele stappen ondernomen worden om deze klachten te verminderen. 

 • Ga naar binnen en sluit alle ramen en deuren om pollen buiten te houden.
 • Heeft het slachtoffer veel last van de ogen? Adviseer dan om er niet in te wrijven! Dit zorgt ervoor dat de irritatie alleen maar erger wordt. Pollen kunnen namelijk ook aan de handen zitten.
 • Leg een koud washandje op ogen en neus. Dit koelt de slijmvliezen, neemt de zwelling af en dus ook de jeuk.

Tips in de strijd tegen hooikoorts
Met deze tips zorg je ervoor dat jij de hooikoorts de baas bent:

 • Smeer vaseline in de neus en rond de ogen. Dit zorgt ervoor dat het stuifmeel vast blijft plakken. 
 • Draag een zonnebril om de ogen te beschermen tegen stuifmeel en pollen.
 • Houd de berichtgeving over de hoeveelheid pollen in de lucht in de gaten.
 • Gebruik medicatie op het juiste moment, bij voorkeur in de ochtend, zodat je lichaam bestand is tegen de deeltjes zodra je het huis verlaat.
 • Neem een douche voordat je je bed in gaat. Eventuele pollen in het haar worden dan weggespoeld. 

Hooikoorts klachten kunnen sterk lijken op de klachten van het coronavirus. Twijfel je over je klachten? Laat je dan vooral testen!