Sporten en koorts - een gevaarlijke combinatie

geplaatst op 05 juli 2021

Sporten met koorts onder de leden kan levensgevaarlijk zijn. Je immuunsysteem raakt verzwakt en heeft daarom alle energie nodig om te herstellen. Bovendien loop je het risico dat de virusinfectie terecht kan komen in de hartspier, met als gevolg een ontsteking. Het is dus belangrijk dat je rust neemt en juist NIET gaat sporten! Ook als je je weer een beetje beter gaat voelen, heeft het lichaam nog steeds een paar dagen nodig om rustig te herstellen.

De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt bij koorts als volgt: het dubbele aantal dagen dat de koorts heeft geduurd mag je niet sporten. Heb je bijvoorbeeld vier dagen koorts gehad. dan mag je pas na acht dagen weer beginnen met sporten.

Doe de nek-check
Anders dan bij griep, kun je met een verkoudheid zonder koorts wel door met sporten. Met een handig ezelsbruggetje kun je bepalen of je wel of niet kunt sporten: de nek-check. Zijn de ziekteverschijnselen enkel boven de nek gelokaliseerd, zoals neusverkoudheid, keelpijn, oorpijn en geen koorts, dan is sporten geen enkel probleem. Doe dit de eerste twee tot drie dagen wel op een lager pitje. Mochten de ziekteverschijnselen (ook) onder de nek gelokaliseerd zijn, zoals hoesten, koorts boven de 38 graden, kortademigheid en spierpijn in armen en benen, dan is het advies om niet te gaan sporten. 

De twee gouden regels

1. Bij koorts, een verhoogde hartslag of spierpijn in ruststand wordt sporten afgeraden. Mocht je je ziek of grieperig voelen, is het verstandig om de temperatuur op te meten. Meet deze altijd voor het nemen van temperatuur verlagende of pijnstillende middelen, zoals paracetamol of ibuprofen.

2. Als je je minder fit voelt dan gewenst, pas dan je training hierop aan. Als er geen temperatuursverhoging aanwezig is kan er in principe doorgesport worden. Het is hierbij wel verstandig om je training iets minder intensief te maken.

Het virus eruit zweten?
Het vroegere geloof dat koorts eruit gezweet kan worden is onjuist. Bij koorts is er een virus aanwezig in het lichaam, waarbij flink wat rust genomen moet worden. De koorts kan namelijk via de bloedstroom op de hartkleppen terecht komen en voor een levensgevaarlijke hartritmestoornis zorgen.