Veilig op de fiets

geplaatst op 14 juni 2022

De meteorologische zomer is van start en dat betekent dat het steeds vaker mooi (fiets)weer is! De buitenlucht is niet alleen goed voor de fysieke maar ook de mentale gezondheid. Daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk de vruchten van plukken. Zorg er daarom voor dat je veilig de weg op gaat. Hierbij een paar belangrijke zaken om op te letten:

De fietshelm
Verplicht is hij niet. Toch moedigt VVN (Verkeer Veilig Nederland) aan om de fietshelm te dragen. Dit komt door de vele voordelen die het dragen ervan met zich meebrengt. Als iedereen een fietshelm zou dragen zouden er naar schatting 85 verkeersdoden en 2500-2600 ernstige verkeersgewonden minder per jaar zijn! 

Daarnaast vermindert het dragen van een fietshelm de kans op letsel bij een botsing of val met 60%. Voor dodelijk hoofd- of hersenletsel is dit risico zelfs 70% lager. Goed voorbeeld doet leiden. Medefietsers zijn eerder geneigd een fietshelm te dragen wanneer zij andere fietsers dit ook zien doen. Dit geldt zowel voor jong en oud. 

Met een fietshelm maak je de weg niet alleen voor jezelf veiliger, maar ook voor de mensen om je heen. Een fietshelm met keurmerk is al verkrijgbaar vanaf €15. 

Up to date EHBO kennis 
Een ongeluk is niet te voorspellen. Ook niet wanneer je gaat fietsen. Tijdens het fietsen kunnen veel gevaarlijke situaties zich voordoen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die valt, een ongeluk met een andere verkeersdeelnemer of uitdroging. Weet jij wat je in deze situaties moet doen? Met een EHBO diploma zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op deze onvoorziene situaties. Kijk voor een EHBO cursus bij jou in de buurt op cursuskiezer.ehbo.nl.  

Veilig naar school
Na de zomervakantie volgt het nieuwe schooljaar! Veilig Verkeer Nederland zet zich jaarlijks in om het verkeer rondom scholen veiliger te maken. Dit doen zij onder andere door de jaarlijkse campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’. Hierin attenderen zij automobilisten er op om extra te letten op hun snelheid rond deze periode. 

Wil je hieraan meewerken, om zo de weg veiliger te maken voor fietsers? Dat kan! Je kunt namelijk deelnemen aan deze campagne op verschillende manieren. Neem hiervoor een kijkje op de campagnewebsite